Страстен секс по време на менопаузата – възможно ли е това?

Менопаузата носи много промени, които могат да повлияят на сексуалния Ви живот, но вярвате или не, възможно е да имате здравословен,  задоволителен и страстен секс в средата на живота. За съжаление много жени в менопаузата не изпитват тази страст – повече от половината от жените на възраст 50-59 години не са имали полов акт през последната година. Сред семейни или партньорски двойки приблизително една пета не са правили секс през изминалата година.

Първоначалните промени в сексуалността си жените могат да забележат още в предменопаузата, която може да започне до 10 години преди последния менструален период. Това означава, че при някои жени понижаването на нивата на естрегон ще започнат в края на 30-те или началото на 40-те им години. Едно от първите оплаквания е болезнен сексуален акт поради вагинална сухота. Тя се проявява при половината от постменопаузалните жени, докато около една трета от тях страдат и от болка по време на секс.

Ето няколко сексуални затруднения, които жената може да срещне през този период от живота си:

 • Загуба на либидо. По-ниските нива на естроген  водят до негативни ефекти върху сексуалния живот на жената – проблеми при възбуждане  и загуба на желание за секс.
 • Влошени сексуални възприятия. Менопаузата намалява удоволствието, което жените могат да получат от сексуалния контакт.Те изпитват проблеми с постигане на оргазъм и не изпитват удоволствие по време на проникването.
 • Промени във възприятията. Жените след менопаузата неволно губят своята страстна и флиртуваща същност. Те също така са склонни да не се стремят към оргазъм с всеки сексуален контакт.11
 • Вагинална сухота. Друг ефект на понижените нива на естроген в женския организъм е вагиналната сухота.Вагината изтънява и става по-суха, което причинява трудносто при проникването и изисква по-дълга стимулация преди сексуален акт.

Други фактори също могат да повлияят на желанието за сексуална активност на жената.

 • Редица заболявания като ендометриоза, маточни фиброми и възпалителни заболявания на таза;
 • Проблеми с контрола на пикочния мехур;
 • Проблеми с нервната система;
 • Смущения в съня;
 • Стрес, тревожност и депресия;
 • Медикаменти като антидепресанти, лекарства за кръвно налягане и за някои алергии със сигурност могат да убият желанието за секс.

Менопаузата е необратима точка в живота на жената,но навлизането в нея не означава, че просто трябва да се оставите на всички негативни последици, които могат да повлияят негативно на вашия сексуален живот.

Все още има някои неща, които можете да направите, за да запазите сексуалния си живот и да се почувставате желани .

 • За да се противодейства на вагиналната сухота има продукти на пазара, които можете да използвате като Феминела Хиалософт, облекчаващ симптомите на вагинална атрофия като сърбеж, парене, напрежение или дискомфорт по време на полов акт;
 • Подлагане на хормонални терапии – медикаменти,които могат да стимулират естрогените. Антидрогенната терапия, от друга страна, може да увеличи нивото на тестостерона, което повлиява добре на сексуалното желание.
 • Упражнявайте се и се ангажирайте с физическа активност. Това може да увеличи издръжливостта, да подобри настроението и физиката ви. Енергичните упражнения освобождават ендорфините, които са естествени хормони за повдигане на настроението и намаляване на стреса и увеличават сексуалното желание както при мъжете, така и при жените.
 • Прекратете пушенето. Този лош навик може да намали кръвния поток в различни части на тялото.Ако кръвообращението не е достатъчно добро, ще срещнете проблеми с възбудата.
 • Обсъдете състоянието си с партньора си, той трябва да е наясно с вашите чувства и може би заедно ще решите някои от проблемите си.

Въпреки че може да ви се струва трудно да имате пълноценен сексуален живот с напредване на възрастта, всъщност много двойки намират много по-голямо удоволствие точно в този етап на живота си, с изградената вече близост,  интимност и отдаденост към партньора, липсата на напрежение и бързане, съпътствала младежките им години.

Можете да сте една от тях!