Какво не трябва да правим когато имаме уринарна инфекция

Ако някога сте имали уринарна инфекция (УИ) вече знаете,че има специално място предназначено за нея в ада. Като се има предвид, че една пета от жените получават инфекция на пикочните пътища поне веднъж в живота си, възможността да ви сполети не е за пренебрегване. УИ се случват когато бактерии се промъкнат в пикочния мехур през уретрата и се размножават, предизвиквайки подуване на лигавицата на уринарния тракт. Това води до симптоми като чести позиви за уриниране, парене, болки в таза и др. Ето защо е важно да се избягват определени дейности докато трае процеса на лечение, за да не се влошат симпомите или да се причини раздразнение във вагиналната област. За да помогнете вашата тоалетна да не се превърне в изтезателна камера, ето списък на нещата, които не трябва да правите когато имате УИ и какво да правите вместо това.

Недейте: да отлагате консултацията с лекар

Опитвайки се да лекувате сами симптомите на УИ, ще дадете повече време на инфекцията да се разпространи. Колкото повече отлагате прегледа, толкова повече излагате на риск здравето си от сериозни усложнения. Изчакването прекалено дълго на започване на лечение може да позволи прогресиране от обикновена инфекция на покочния мехур, лекувана с три дни перорални антибиотици до сложна бъбречна инфекция, изискваща интравенозни антибиотици. Симптомите подобни на УИ при отсъствие на бактерии могат да бъдат причинени от вагинална инфекция, камъни в бъбреците, тежка констипация или вагинална атрофия.

Вместо това: Не започвайте самостоятелно лечение, свържете се със специалист веднага след получаване на първите симптоми на УИ.

Недейте: да спирате с приемането на предписаните ви антибиотици.

Когато лекарят ви каже да да взимате антибиотик в продължение на пет, седем или десет дена, той не просто играе на покер. Клиничните проучвания са определили каква е продължителността на приемане на даден антибиотик, така че да излекува напълно една инфекция. Въпреки, че е много вероятно да се почувставате по-добре след 2-3 дена прием на медикамента, това не означава, че антибиотика е свършил работата си.

Взимайте предписаните ви лекарства точно според инструкциите! Понякога  е забавно да бъдеш бунтовник, но сега не е времето да го правите. Ако симптомите не изчезнат след приключване на курса, отидете веднага на консултация.

Недейте: да оставате дехидратирани.

Тези ужасни и чести посещения до тоалетната ви карат да се замислите преди да изпиете чаша вода, но лишавайки тялото си от нея, създавате благоприятни условия вашата уринарна инфекция да се настани удобно за дълго. Водата е от съществено значение за всички телесни функции. Когато сте добре хидратирани и уринирате редовно, водата почиства лесно стените на пикочните пътища от бактериите. Пиенето на много вода ще помогне за доставянето на антибиотика в уринарния тракт, като същевременно промива бъбреците и пикочния мехур и предотвратява дехидратацията и камъните в бъбреците.

Вместо това: дръжте бутилката с вода наблизо.

Имайте предвид, че водата също така ще помогне за разреждане на токсините в уринарния тракт и ще ви помогне да облекчите симптомите, но това няма да излекува вашата инфекция. Единственият начин да се отървете от нея напълно е да взимате всичките си предписани медикаменти.

Недейте: да консумирате храни и напитки, които утежняват симптомите ви.

Само защото трябва да се консумират много течности, не означава че трябва да се наливате с алкохол и кафе. Препоръчва се да се избягват киселите плодове, пикантните храни и изкуствените подсладители, неща които раздразняват пикочния мехур. Консумацията на подобни продукти не е опасна, но те кара да се чувсташ по-зле, като да вкарваш сол в раната.

Вместо това: Изберете хранителни добавки, съдържащи сок от червена боровинка.

Феминела Урофорте съдържа необходимата дневна доза от проантоцианидини, съставката, определяща ефективността на продукта. Благоприятства за поддържане здравословното състояние на пикочните пътища и подпомага имунната защита на организма.

Недейте: да се въздържате от уриниране.

Тичането до тоалетната на всеки 5 минути не е точно забавно или приятно. Но ако задържате урината, вие също така задържате и всички мкроби, съдържащи се в пикочния мехур, а това е най-лошото нещо, което може да си причините, ако се надявате на бързо възстановяване. Много жени са толкова заети през деня, че нямат време да посетят тоалетната, което може да увеличи риска от УИ или да направи симптомите много по-осезаеми при вече налична такава инфекция.

Вместо това: Ходете до тоалетната когато е необходимо.

Това важи независимо дали имате УИ или не.

Недейте: това не е правилния момент за бурни сексуални игри.

Говорейки за секс, да го правиш докато имаш УИ не е точно препоръчително. При секс теоретично могат да се изтласкат бактериите от влагалището обратно в покочния мехур, причинявайки нова инфекция.

Обикновено лекарите препоръчват въздържане от сексуални контакти докато инфекцията на пикочните пътища се изчисти и симптомите ви изчезнат, но това не означава пълно въздържание. В повечето случаи това не е голям проблем след като започнете антибиотичното лечение. Ако не можете да се въздържите – опитайте. Ако триенето ви създава дискомфорт – спрете и продължете когато сте готови .