Нищо по-лесно от кърменето

nishto-po-lesno-ot-karmenetoНеописуема е радостта, когато току-що родилата майка усети близостта на своето бебе, готова да му даде цялата своя топлина и обич. А първата проява на привързаност на бебето към майката е естественото отваряне на устичката в търсене на майчиното мляко. И тъй като първите дни от живота на бебето са изключително важни за кърменето, решихме да съберем на едно място няколко съвета, за да започне велико начинание, както подобава.

Не се съмнявай, че ще се справиш с кърменето!

Жената притежава всичко необходимо, за да кърми своето бебе. Поради физиологични причини не могат да кърмят децата си, са само 1% от жените. Останалите 99% могат и ще го направят, ако тръгнат в правилната посока и с правилната нагласа.

Започни да кърмиш веднага след раждането!

Новороденото трябва да бъде поставено на майчината гърда, още в първите 30-60 минути след раждането. Точно тогава сукателният рефлекс на бебето е най-силен. Този незаменим “ритуал” подсилва още повече връзката между майка и бебе, упражнява и развива сукателният инстинкт на бебето и му осигурява всички необходими хранителни вещества.

В действителност същинското мляко се появява няколко дни след стимулиране на гърдата чрез сукане. В началото бебето се храни с коластра. Коластрата е жълтиникава и гъста течност, съдържаща протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, ензими с ласативен ефект и невероятно ценните за здравето на бебето антитела –  в помощ на все още неразвитата му имунна система.

Кога бебето суче пълноценно

Тялото на бебето трябва да бъде плътно допряно до тялото на майката. Главичката е в една линия с останалата част от тялото (ушенцето, рамото и едната страна на дупето следват една линия). Нослето на новороденото се поставя пред зърното на гърдата, необходимо е да се придържат раменете, за да може то леко да удължи вратлето си, и когато отвори широко уста, бързо да се приближи гърдата към устата му. По този начин бебето ще успее да обхване добре с устичката зърното и част от ареолата (по-тъмната част от гърдата, намираща се около самото зърно).

Важно е да се придвижва бебето към гърдата, а не гърдата към бебето. То трябва да обхване добре с устни ареолата, а не само зърното, защото в противен случай няма да успее да изсуче добре необходимото мляко и може да разрани зърната. Горната му устна е извита леко навън и нослето е свободно, тоест диша спокойно. Сукането е съпроводено от няколко дълги и дълбоки всмуквания, последвани от пауза.

ДА на кърменето при поискване

Основно правило при кърмене в първите дни от живота на бебето е майката да удовлетворява всяка негова нужда от сучене. Колкото по-често се кърми бебето, толкова повече се стимулира производството на кърма, а така със сигурност бебето няма да остане гладно – едно от големите притеснения на младите майки. Кърмата съдържа всички необходими хранителни вещества, течности и вода, от които бебето се нуждае през първите 6 месеца. Добавянето на храна или течности може да намали желанието му за сукане.

Забравете строгите „златни“ правила: не повече от 10 минути сучене; на не по-малък интервал от 3 часа. На новороденото трябва да се даде възможността да суче, когато поиска, колкото време му е необходимо. С времето, майката и бебето успяват да си изградят собствен ритъм на хранене, но това със сигурност не става от днес за утре.

Feminella Hereditum допринася за поддържането на бъланса на микрофлората в кърмата и спомяга за удължаване на лактационния период. Притежава уникален патентован щам L. Fermentum CECT5716 и престижни сертификати от Vcaps Kosher, Halal, одобрение от Вегетарианските съсловни организации. Не съдържа лактоза и глутен. Виж повече