Гарднерела Вагиналис: виновник №1 при бактериална вагиноза

gardnerela-vaginalis-vinovnik-n1-pri-bakterialna-vaginozaКогато говорим за бактериална вагиноза, често визираме бактерията Гарднерела Вагиналис (Gardnerella vaginalis). При тях лечението е продължително, тъй като е необходимо време за възстановяване на равновесието на вагиналната флора.

Бактерията Гарднерела Вагиналис, подобно на гъбичките Кандида са естествена част от човешката чревна флора. При нарушение на равновесието на тази флора бактериите започват да се размножават повече от нормалното, а това води до изменения на вагиналната флора и съответно до инфекции.

Нормална вагинална флора

Лактобактериите, играят водеща роля за наличието на нормална вагинална флора. Женският хормон естроген контролира натрупването на гликоген, който образно казано служи за храна на лактобактериите. При разграждането на гликогена се образува млечна киселина, която поддържа ниско pH на влагалището със стойности между 3,5-4. При тези условия лактобактериите имат свойството да потискат растежа или разпространението на други микроорганизми.

Лактобактериите обаче са много чувствителни и често броят им намалява при бързо развиващи се инфекции или прием на антибиотици. Намаленият брой на лактобактерии води до по-бързо размножаване на микроорганизми и в частност бързо развитие на бактериалната вагиноза, предизвикана от Гарднерела Вагиналис.

Невинаги наличието на бактериална вагиноза е последвано от ясно изразени симптоми. При една трета от жените бактериалната вагиноза протича безсимптомно. При останалата част се наблюдава бяло течение с неприятна миризма или усещане за вагинален дискомфорт, изразяващ се в парене, сърбеж, зачервяване.

Няколко практични съвета при инфекция с Гарднерела Вагиналис

  • Използвайте задължително памучно бельо, не се доверявайте в никакъв случай на изкуствените материи и още по-малко на ежедневните превръзки, които в повечето случаи са от синтетични материи. Убедете се, че найлоновите чорапогащници нямат пряк контакт с вагината.
  • Не прекалявайте с честото миене, дори и с подходящи интимни сапуни, за съжаление само те няма да помогнат.
  • Важно е да възвърнете нормалното състояние на вагиналната микрофлора. Можете да използвате вагинални таблетки Feminella Vagi C®, които подпомагат лечението и профилактиката на бактериалната вагиноза. Feminella Vagi C® превръща бързо вагиналната среда в неподходяща за растежа на нежелани анаеробни микроорганизми, отговорни за развитието на бактериална вагиноза.
  • Избягвайте тестени, мазни и сладки храни. Наблегнете на плодовете и зеленчуците.
  • Задължително използвайте презерватив при полов контакт по време на оздравителния процес.