Здравето на жената след раждане и по време на кърмене

rajdane-i-karmene

Опасността да се развият инфекции на влагалището, матката и яйчниците е повишена след раждане. Ако раждането е било тежко или със сложна акушерска намеса и множество шевове, вероятността от усложнения се увеличава. Създават се условия за засилено проникване на патогенни агенти и затова е необходимо да се обърне внимание на процесите, съпътстващи физиологичните промени на майчиния организъм. Периодът на кърмене също може да е причина за вагинално течение и да създава дискомфорт. Това не винаги означава опасност за здравето, но изисква консултации със специалист.

В първите дни след раждането… се наблюдава засилено влагалищно течение. То може да бъде последица от процесите и манипулациите при раждането или да се дължи на хормонални промени, естествени за този период. Инфекциите на родовите пътища не са изключение в следродовия период. Може да се инфектират чрез наранявания по матката, влагалището и перинеума. Има вероятност съществуващите в латентно състояние патогенни микроорганизми да се активират вследствие на отслабената имунна защита. В следродовия период се наблюдава жълтеникаво течение, определяно като физиологична левкорея. То помага за възстановяването на вагиналните структури. Стимулира се от засиленото отделяне на естроген. В други случаи обаче се забелязва левкорея, дължаща се на възпаление, причинено от въздействието върху лигавицата по време на раждането. Лошата миризма, съпътстваща това жълтеникаво течение, налага спешната намеса на лекар-специалист.

Лечението. Наличието на бактериална вагиноза след раждане и в периода на кърмене на бебето поставя въпроса за вида на лечението, тъй като веществата от лекарствата преминават в детето с майчината кърма. Лекарят трябва да предпише безвредно за детето лекарство и обикнове се предпочита локалното лечение. При кърмене лекарствената форма срещу вагинозата е във вид на свещички. Препоръчва се и въздържане от секс. След отбиването на кърмачето също трябва да се приеме препарат, предотвратяващ рецидив на заболяването. Намаляването на броя на кърменията и захранването на детето с обикновена храна води до възстановане на имунитета на майката и вагинозата се лекува по-бързо, но това е въпрос на личен избор. В същото време опасността от заразяване с кандидоза при кърмещите жени вследствие контакт със заразен мъж е около 15-25 процента. Съществува и крайно виждане за лечението на вагинозата по време на кърмене – поради опасност от проникване на противогъбичните препарати чрез майчиното мляко в организма на бебето, понякога се избягва прилагането на лечение по време на кърменето. Изключения се допускат само когато инфекцията застрашава здравето на майката.