Вагинална сухота при менопауза

menopauza

Резултати от наблюдения показват, че 50% от жените на възраст между 40 и 60 години се сблъскват с проблема „вагинална сухота”. Това е недостатъчно овлажняване на влагалището и лекарите го наричат „атрофичен вагинит”. Явлението е характерно за менопаузата и предизвиква негативни последици по отношение на качеството на сексуалния живот заради намаленото количество влагалищна течност. Влагалището е предназначено и конструирано така, че в него да съществува определена микрофлора. То има собствен механизъм за биологически контрол, който помага за поддържане на неоходимото киселинно равнище.

Фактори, водещи до вагинална сухота

Има много фактори, които предизвикват атрофичен вагинит (вагинална сухота). Една от възможните причини е понижаване на равнището на женския хормон естроген. Той помага за поддържането на нормална влажност и киселинност във влагалището и придава елестичност на влагалищните тъкани. Когато количеството на естрогена се понижи, отслабва механизмът на естествена защита и това предизвиква изтъняване и загуба на еластичност на влагалищната стена заради вагиналната сухота.

Менопаузата може да бъде причинена от пониженото равнище на естрогена, да се появи след раждане, по време на кърмене, след хирургическо отстраняване на яйчниците, след химиотерапия, при нарушения на имунитета и при тютюнопушене, което също довежда до понижаване на естрогена.

Вагиналната сухота може да е следствие от алергична реакция на организма при употреба на антидепресанти. Лекарства, потискащи производството на естроген, се използват при лечение на рак, язви и високо кръвно налягане. Те също влияят на състоянието на влагалището.

Полово предаваните заболявания, нараняванията на влагалището, доброкачествени и злокачествени тумори и автоимунни болести оказват отрицателно въздействието върху количеството естроген. Послеродовите стресови състояния и честите вагинални промивки могат да предизвикат вагинална сухота. Нервното напрежение у дома и на работа, нередовният живот, финансовите несполуки понякога оказват негативно влияние върху естествения бактериален баланс на влагалището.

Симптоми на вагинална сухота

Симптомите на вагинална сухота са усещане за сухота във влагалището, сърбеж и кървене в областта на малките полови устни, парене, болка, незначително кръвотечение и дискомфорт по време на полов акт, чести и силни позиви за уриниране. Точна и окончателна диагноза може да постави само лекар-специалист след обстойна преценка на всички симптоми и външни фактори.

Вагинална сухота и хранителен режим

Вагиналната сухота по време на менопаузата е неизбежна и в повечето случаи е свързана с ниското ниво на естрогена. Проблемът се атакува основно с хормонотерапия в различни форми. Нужно е да се набавя на организма достатъчно количество вода, да се изключат дразнещите хигиенни средства и да се следват стриктно съветите на лекаря. Храненето трябва да е пълноценно, за да се засили продуцирането на естроген, който зависи и от количеството на холестирина. Бедната на мазнини диета е отрицателен фактор при лечението на атрофичния вагинит. Заради хормоналния баланс трябва и разнообразна храна, чрез която се внасят необходимите микроелементи и витамини.