Каква е ролята на храната за поддържане здравето на пикочните пътища?

Поддържането на здравето на пикочните пътища е важно за цялото тяло, тъй като органите на уринарната система отговарят за отделяне, съхранение и извеждане на урината, както и за елиминирането на токсините, които биха могли да навредят на функционирането на организма.

Най-честите заболявания на пикочните пътища са камъни в бъбреците и инфекции на пикочния мехур /цистит/. И двете могат да бъдат избегнати с добри хранителни и битови навици. Докато бъбреците филтрират кръвта, те в крайна сметка задържат различни минерални соли и киселини, които при определени обстоятелства могат да кристализират и да се слепят, образувайки т.нар. камъни в бъбреците.

Адекватната хидратация е един от основните начини за избягване на проблеми с пикочните пътища. Колкото по-концентрирана е урината, толкова по-лесно е твърдият материал да се уталожи в бъбреците или в пикочните канали. Препоръката на здравните специалисти е да се пие достатъчно вода, така че течността в урината да е достатъчна за разреждането на съдържащите се в нея  кристалообразуващи вещества – калций, оксалат и пикочна киселина.

Трябва да се избягват животинските протеини и излишната сол

Освен това някои храни могат да съдържат вещества, които улесняват образуването на тези кристали, особено при хора, които вече имат проблем с пикочните пътища. За тази група пациенти е важно да не консумират големи количества животински протеини, поради излишъка на урея, който техните метаболити произвеждат. Излишъкът на сол също е вреден и трябва да се избягва, тъй като трапезната сол повишава диурезата и води до по-голямо изхвърляне на калций, което може да предизвика намаляване на костната плътност.

Храни, които да включите във вашата диета при проблеми с пикочните пътища

  1. Зърнени храни и зеленчуци

Дневното меню трябва да включва храни, които благоприятстват чревния транзит, като зърнени култури, боб, кафяв ориз, сладки картофи, аспержи, моркови, броколи и цвекло.

  1. Вода

Пийте поне 1,5 литра на ден. Много хора спират да пият вода, за да избегнат симптомите на свръхактивния пикочен мехур. По-концентрираната урина обаче може да раздразни пикочния мехур, да причини запек, както и появата на бъбречно-каменна болест като резултат от дефицит на течности и обезводняване.

  1. Плодове и плодови сокове

Сок с екстракт от червена боровинка съдържа проантоцианидини, които предотвратяват захващането на бактериите за лигавицата на пикочния мехур и има благоприятен ефект за поддържане здравословното състояние на пикочните пътища

Ягоди, малини, киви, ябълка също са подходящи при проблеми на пикочните пътища.

Храни и напитки, които трябва да си избягват при проблеми с пикочните пътища

  1. Кафе и чай

Кафето и чаят съдържат стимулиращи вещества, които ускоряват дейността на пикочния мехур. Това може да доведе до увеличаване на честота на уриниране (повече от осем пъти на ден), както и до дразнене на пикочните пътища и пикочния мехур.

  1. Алкохолни напитки

Консумацията на вино, бира и високоалкохолни напитки също трябва да бъде ограничена, поради високо си съдържание на захар и дрожди.

  1. Безалкохолни напитки

Газираните напитки влошават симптомите на свръхактивен пикочен мехур и трябва да бъдат изключени от диетата.

  1. Домати

Тъй като са кисели, доматите могат да раздразнят пикочните пътища и да влошат симптомите.

  1. Захар

Изключете напълно захарта и сладкарските изделия от дневното си меню, особено докато се борите с инфекция на пикочните пътища. Ограничете и продуктите, съдържащи прости въглехидрати като бях хляб, паста и тестени изделия.

  1. Подсладители

Изкуствените подсладители могат да изострят симптомите, свързани с свръхактивен пикочен мехур.

  1. Пикантна храна

Обработеното месо и пикантните сосове могат да раздразнят пикочния мехур и поради това тяхната консумация трябва да се избягва. Тествайте кои храни обострят симптомите и кои не.