Студеното време може ли да е причина за поява на цистит?

Студеното време отдавна е признато като задействащ фактор за появата на цистит и инфекции на пикочните пътища.

Циститът е широк термин, използван при възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Както горещото, така и студеното време могат да бъдат катализатор за обострянето му. Защо и кога студеното време може да предизвика епизод на цистит?

Предотвратяване на инфекции на пикочния мехур през зимата

Ние сме склонни да пием повече топли напитки през зимата, това е и периодът когато се прекалява с количеството на приемания алкохол. Както кофеинът, така и алкохолът могат значително да повишат киселинността на урината и да подпомогнат растежа на бактериите, вследствие на което да се стигне до поява и задълбочаване на  проблемите с пикочния мехур. Опитайте се да замените подкиселяващите храни и напитки с повече естествени продукти, които спомагат за засилване на имунната система.

Избягвайте да стоите дълго време на студено. Бъбреците се стимулират от студа, произвеждайки повече урина, което води до по-често уриниране. Когато Вашият пикочен мехур се изпразни и пикочните пътища започват да изсъхват, нервните окончания се дразнят. Честото уриниране може също да изсуши бъбреците, които след това започват да произвеждат кристали на пикочната киселина, водещи до образуване на камъни в бъбреците и в пикочните пътища. За да го избегнете, пийте много топли течности като билкови чайове и носете топли дрехи, докато сте на открито.

Не подтискайте желанието да отидете до тоалетна всеки път когато е необходимо. Редовното уринирането ще помогне да се изхвърлят бактериите от уринарната система. Не пропускайте да допълвате загубата на течности с топли напитки и да останете добре хидратирани.

Носете удобни, а не стегнати дрехи и бельо, които могат да дразнят уретрата. Чувството на неудобство и дразнене може да предизвика уринарна инфекция. Облечете се комфортно и топло.

Първи признаци на инфекция на пикочния мехур:

  • Болка и парене при уриниране;
  • Често уриниране, но с малки количества урина;
  • Болка ниско в корема, директно над срамната кост;
  • Поява на тъмна или мътна урина със силна миризма;
  • Следи от кръв (хематурия) в урината.

Как да предотвратим появата на цистит през зимата:

Често циститът е неизбежен, въпреки усилията които полагаме. Уверете се, че поемате достатъчно количество вода и топли напитки, така че да сте добре хидратирани през цялото време; избягвайте кофеина и алкохола, както и сладките храни, тъй като захарта създава перфектна среда за развитие на бактериите, причиняващи цистит;  предпазвайте се от простуда и се научете да разпознавате ранните симптоми на заболяване на пикочния мехур. При първите признаци на инфекция се консултирайте с Вашия лекар.

ФЕМИНЕЛА® УроФорте таблетки e хранителна добавка със стандартизиран екстракт от червена боровинка обогатен с витамините C и E. Благоприятства за поддържане здравословното състояние на пикочните пътища, проявява антиоксидантен ефект и подпомага имунната защита на организма.