10 факта за уринарните инфекции /цистит/ при жените

Една от най-честите инфекции на пикочните пътища е остър бактериален цистит (инфекция на пикочния мехур, причинена от бактерии). Ето 10-те най-важни факта за това заболяване:

1 – Циститът е много често срещана инфекция най-вече при жените, но и при мъжете се увеличава риска с напредването на възрастта.  Изчислено е, че всяка трета жена е имала поне един епизод на бактериален цистит през живота си. При половината от заболелите жени, циститът се повтаря (рецидивира).

2 – В 90% от случаите заразната бактерия е Escherichia coli. Тази бактерия се намира в дебелото черво и е важна за храносмилането. Поради спецификата на женската уринарна система – по-късата уретра – бактериите имат възможност сравнително лесно да навлязат в пикочния мехур. Попаднали там, Escherichia coli имат власинки, чрез които се прикрепят за лигавицата му и по този начин не могат да бъдат отделени с урината.

3 – Другата предпоставка за появата на цистит е половият акт. Чисто механично пенисът спомага попадането на тези бактерии в организма. Уретрата и основата на пикочния мехур са разположени до предната влагалищна стена и лесно се травмират при секс, особено ако влагалището не е достатъчно овлажнено. Това води до развитието на възпалителна реакция, с която обикновено защитните сили на организма се справят. Честите, по-бурни и по-продължителни полови контакти са причина за развитие на по-мощна възпалителна реакция, протичаща с клинична изява на цистит.

4 – Има генетична връзка. Дъщерите на жените с много инфекции на пикочните пътища обикновено са изложени на по-висок риск от същите тези инфекции.

5 – Характерните симптоми включват: чести позиви за уриниране съпроводени с отделянето на малки количества в даден момент, парене и болка при уриниране,болезненост в долната част на корема и таза, понякога с мътна урина с неприятна миризва, наличие на видима кръв в края на уринирането.

6 – По време на бременност жените са предразположени към развитие на такива инфекции. Женският хормон прогестерон действа отпускащо на гладката мускулатура на пикочните пътища, което причинява застой на урината и улеснява проникването на бактерии от чревния тракт нагоре по пикочния канал.Натискът на уголемената матка води до смущения при изпразването на пикочния мехур, а оттам до везикоренален рефлукс (връщане на урина от пикочния мехур към бъбреците).

7 – Циститът е сериозно заболяване и трябва да се лекува единствено и само от специалист уролог. Проблемът с него е, че лесно се лекува, но много често рецидивира.Отлагането на лечението може да доведе до хронифициране на болестта. Болезнените и неприятни симптоми изчезват скоро след започване на антибиотично лечение, но трябва задължително да се проведе пълният курс, предписан от Вашия лекар.

8 – Жените с чести уринарни инфекции (3 или повече годишно), мъжете или хората с други съпътстващи заболявания (урологични заболявания или малформации) трябва да проведат по-задълбочени изследвания и изискват по-специфично лечение. В тези случаи задължително се консултирайте с уролог.

9 – Ако основните симптоми не изчезнат бързо след започване на подходящото лечение, може да имате друго заболяване, което ги причинява. Консултирайте се с Вашия лекар.

10 – Как да предотвратите появата на цистит: Пийте достатъчно количество вода дневно, не оставяйте организма си дехидратиран, не задържайте урината за дълго време, поддържайте добра интимна хигиена, уринирайте след полов акт, приемайте хранителни добавки със стандартизиран екстракт от червена боровинка като ФЕМИНЕЛА® УроФорте, която има благоприятен ефект за поддържане здравословното състояние на пикочните пътища.