Някои признаци по време на секс може да показват женски здравословни проблеми

Болката, паренето и вагиналното сърбеж са сред най-често срещаните неудобства.

За някои жени максимата, че секса е синоним на удоволствие може и да не напълно валидна. Това е така, защото има проблеми, свързани със сексуалния акт, които не само възпрепятстват удоволствието, но и са показатели за по-сериозни заболявания. Запознайте се с признаците, предизвикващи затруднения по време на секс и кога трябва да потърсите консултация със специалист:

Болка по време на секс

Болката по време на секс, т.нар.  диспареуния,  може да има физически или психологически произход и изисква консултация с гинеколог или психолог. Редица заболявания като инфекции вътре и извън матката, например миома или ендометриоза могат да бъдат причина за болка по време на секс. Психологическите причини могат да включват травма в миналото, липса на сексуално желание или дори проблеми със сексуалността. Независимо от причината, болката по време на секс не трябва да бъде пренебрегвана.

Вагинален сърбеж

Обикновено се връзва с алергии и раздразнения. Вагинален сърбеж по време на или след сексуалния акт показва, че може да имате алергия към презерватива или дразнене, причинено от липсата на хигиена на пениса или аксесоара, поставен във вагиналната кухина. Вагиналният сърбеж също така е силна индикация за кандидоза, която обикновено се познава по отделянето на характерна секреция и силна миризма. Вагинален сърбеж не е много обичайно да се случва по време на секс, така че изисква внимание. Някои лечения трябва да се извършват както от жената, така и от мъжа, който трябва да се консултира с уролог.

Парене

Въпреки, че също е много често свързано с алергии, вагиналното парене може да бъде следствие от периода на менопаузата. Когато се появи хормонален спад, съпътстващ  климактериума, може да възникне дисбаланс на вагиналната флора, която улеснява тези раздразнения и усещането за парене при секс.  Много по-често обаче то е свързано с възпаление. Алергията към презервативи и липсата на овлажняване са сред най-честите причини за чувството на парене по време на секс.

Кървене по време на сексуален контакт

Ако сексуалната връзка се е случила близо до времето на менструацията, може би действието просто е ускорило този процес. Ако това не е така е изключително важно да се консултирате с лекар, който да установи причината за това кървене. Възможно е  жената да има раначка на шийката на матката, която се е възпалила при акта. Бактериалните инфекции също могат да причинят възпаление на шийката на матката. Ето защо, в допълнение към контрацептивите, се препоръчва използването на презервативи. Ендометриозата и ракът са сред най-сериозните причини за кървене, така че е важно да не чакате твърде дълго, преди да потърсите гинеколог.

Липса на овлажняване

Дори в отлично здраве и добре релаксирана, жената може да няма вагинално овлажняване. Това се дължи на няколко фактора. Един от тях е ниското производство на хормона естроген, което се случва по време на климактериума. Жените, които кърмят, също могат да получат влагалищна сухота и загуба на либидо  и това е от хормона пролактин, който е отговорен за производството на мляко. Липсата на овлажняване в този случай може да бъде придружена от дискомфорт по време на сексуалния акт, като болка и парене. В допълнение, вагиналната сухота може да има психологически произход, свързана с липсата на сексуален интерес. В зависимост от случая специалистът може да предпише локални медикаменти или вагинални песари като Феминела® Хиалософт, които овлажняват вагиналната лигавица при сухота на влагалището, причинена от хормонални промени през всички периоди в живота и облекчават симптомите на вагинална атрофия като сърбеж, парене, напрежение или дискомфорт по време на полов акт.

Прекомерно овлажняване

Обикновено се отнася до положителен сигнал, който е показателен за възбуждането и улеснява проникването. Ето защо може да бъде трудно да се прецени моментът, в който то става неприятно. Можем да кажем, че прекомерното овлажняване е проблем само когато притеснява жената. Според експертите за това разстройство няма лечение, именно защото е естествен физиологичен процес, който не пречи на жената да поддържа здравословен сексуален живот.

Главоболие

Научните изследвания доказват, че главоболието по време на секс, общоизвестно като оргазмално главоболие, може да бъде усетено както от мъжете, така и от жените. Това е специфичен тип главоболие, свързано само със сексуалния акт. Обикновено започва точно преди оргазъм и може да спре скоро след това или да продължи в продължение на часове. Причината е хормоналните промени, а най-честите жертви са тези, които вече страдат от мигрена. В този случай е важно да се потърси специалист, който да идентифицира истинските причини за главоболието и по този начин да се получи подходящо и ефективно лечение.

Вагиналната атрофия е често срещана при менопаузата, но не е само резултат от този период в живота на жената. Характеристиките са загуба на дебелина, еластичност и влага във влагалището. Това състояние може да причини инфекции, болки, раздразнения и кървене по време на полов акт. Може да се получи и отпускане на този мускул, което води до усещане за по-широк вагинален канал и в крайна сметка проблеми като слабост на пикочния мехур. Обикновено дискомфортът се забелязва само по време на сексуалния акт и жената трябва да потърси довереното лице, за да се погрижи за правилното лечение. Има техники, които включват комбиниране на лекарства с упражнения за укрепване на мускулите на перинеума.