Урина със силна миризма: причини и лечения

Кога се счита, че урината е със силна миризма?

Миризмата, излъчвана от урината не е от най-приятните. В някои случаи обаче тази миризма може да бъде  още по-неприятна и силна от нормалното. Това често е показател, че тялото не е достатъчно хидратирано и трябва да приемате по-голямо количество вода, но също така може да бъде знак за по-сериозно състояние.

Причини

Чрез урината се изхвърля от тялото голямо количество урея – отпадъчен продукт от усвояването на протеините и разграждането им до аминокиселини от черния дроб. Колкото по-голямо е количеството на уреята, толкова по-силна и по-характерна ще бъде миризмата. При дехидратация цветът на урината също се променя към тъмно жълт.

Много са факторите, които могат да предизвикат появата на силна миризма на урината. Ето някои от тях:

  • Фистула на пикочния мехур;
  • Дехидратация ( концентрираната урина може да мирише на амоняк);
  • Чернодробна недостатъчност;
  • Кетоацидоза;
  • Фенилкетунория (среща се рядко);
  • Болест на урината като кленов сироп (среща се рядко);
  • Уринарна инфекция.

Промените в миризмата на урината не винаги са признаци на заболяване и в повечето случаи са временни. Някои храни и лекарства, включително витамини, могат да повлияят на миризмата на урината.

Силната миризма обаче може да се дължи на бактерии, като тези, които са отговорни за инфекциите на пикочните пътища. Урина със сладникав мирис може да е признак на неконтролиран диабет или рядко метаболитно заболяване.  Чернодробно заболяване и някои метаболитни нарушения могат да причинят излъчването на лека миризма на мухъл от урината.

Потърсете медицинска помощ

Направете консултация с уролог, ако имате някои от следните симптоми заедно със силна миризма на урината:  треска, втрисане, парене и болка при уриниране или болка в гърба. Те могат да бъдат признаци на инфекция на пикочните пътища.

При прегледа бъдете подготвени със списък на всичките си симптоми и от колко време ги имате, лекарства и добавки, които приемате редовно, медицинска история включително и други заболявания.

Какво трябва да направите в случай на силно миришеща урина?

В много голяма част от случаите лошата миризма е в резултат на дехидратация. В този случай трябва да се пият много течности, за да се разреди уреята в урината.

Във всички останали случаи диагностицирането на основната причина е от съществено значение за осигуряване на най-доброто лечение на този проблем.

Как може да се предпазите от инфекция на пикочните пътища?

Най-лесното нещо е да пием достатъчно количество вода през целия ден, така че да не оставяме организма си дехидратиран. Препоръчва се намаляване на някои храни и напитки, които дразнят пикочните пътища като кафе и черен чай, газирани напитки и твърде пикантна храна. Добрата лична хигиена ще ви помогне да се предпазите от навлизане на бактерии от ануса към пикочните ви пътища.

Приемът на хранителна добавка със стандартизиран екстракт от червена боровинка, като ФЕМИНЕЛА® УроФорте филмирани таблетки, оказва благоприятен ефект за поддържане здравословното състояние на пикочните пътища.