7 начина за облекчаване на симптомите на инфекция на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са изключително чести и жените са тези, които страдат най-много от тях, поради физиологичните особености на отделителната си система. Има четири вида инфекции на пикочните пътища: цистит (инфекция на пикочния мехур), уретрит (инфекция на уретрата), пиелонефрит (инфекция на бъбреците) и инфекция на уретерите. В случай на появата на симптоми като болка и неотложност при уриниране е необходимо да се потърси медицинска помощ при уролог, който да идентифицира причината за проблема и да предпише ефективно лечение. Възможно е да намалите дискомфорта през този период с няколко съвета:

Пийте много вода

Добрата хидратация на тялото е важна по всяко време, но за всеки, който има инфекция на пикочните пътища е от съществено значение. Това е така, защото колкото повече вода се пие, толкова по-голяма е продукцията на урина и това е най-добрият начин да се отървете от симптомите бързо, защото при уриниране механично се изхвърлят вредните микроорганизми.

Отидете до тоалетна всеки път, когато почувствате нужда

Повишеният прием на вода и течности като цяло, кара организма да произвежда повече урина и по този начин води до по-често изпразване на пикочния мехур , мястото най-честото засегнато от инфекции на пикочните пътища. Задържането на урината за дълго време в пикочния мехур може да увеличи риска от инфекции.

Хранителни добавки с екстракт от червена боровинка

Проучванията са показали, че използването на сок или екстракт на базата на този плод  действа благоприятно за намаляване на повтарящи се инфекциите на пикочните пътища. Хората, които редовно приемат от плода чрез дирекна консумация или във вид на хранителна добавка имат по-малко епизоди на инфекция на пикочните пътища, както и имат по-леки симптоми . Това е така, защото червената боровинка е богата на проантоцианидин – субстанция, посочена от проучванията като 15 до 25 пъти по-мощна от витамин Е, която инхибира прикрепването на бактериите, подобни на E.coli, към лигавицата на пикочния мехур. Хранителната  добавка Феминела Урофорте има благоприятен ефект за поддържане здравословното състояние на пикочните пътища.

Възползвайте се от пробиотиците

Пробиотични храни съдържат бактерии, полезни за организма, като тези, открити в киселото мляко. Най-често срещаните примери за тези бактерии са Lactobacillus, Streptococcus и Bifidobacteria. Тези бактерии спомагат за запазването на здравословния баланс на микроорганизмите в червата, влагалището и организма като цяло. За поддържане на здравето в равновесие, микроорганизмите, които се борят с бактериите, могат да помогнат за намаляване на появата на инфекции на пикочните пътища.

Витамин С

Не съществува консенсус сред медицинската общност за ефикасността на витамин С за предотвратяване или намаляване на симптомите на инфекции на пикочните пътища. Като цяло витамин С спомага за възпрепятстване на растежа на бактериите и за укрепване на имунната система. Може да се намери в портокали, зеле, карфиол, домати, червени плодове, киви, броколи, спанак и грейпфрут.

Оставете настрана храните, които предизвикват дразнене

Храните, които съдържат кофеин – като кафе, чайове, шоколадови бонбони и сода трябва да се избягват като цяло. Това не е забрана, но се препоръчва да се избягват, защото кофеинът може да предизвика раздразнение в пикочния мехур и в крайна сметка да акцентира върху симптомите. Алкохолните напитки причиняват дехидратация, както и повлияяват на начина, по който тялото метаболизира антибиотиците, което компрометира техния ефект и следователно трябва да се избягват.

Облекчете болката с топлина

Използването на компрес с топла вода може да помогне за намаляване на болката, свързана с инфекции на пикочните пътища. Това е така, защото локално приложената топлина действа противовъзпалително и по този начин намалява дразнещите и болезнени симптоми, причинени от инфекцията.