Усложнения при уринарните инфекции

Инфекциите на пикочните пътища са много по-често срещани при жените, отколкото при мъжете. Ако уринарната инфекция не се лекува, има шанс да се разпространи до бъбреците. В някои случаи това може да предизвика сепсис. Сепсисът представлява инфекциозно заболяване, за което е характерно попадане на болестотворни бактерии в кръвта и разнасянето им в други части на тялото. Сепсисът е много опасно състояние, което може да доведе до фатален край. Симптомите включват екстремна болка и проблеми с телесната температура, сърдечната и дихателната честота и броя на белите кръвни клетки.

Основната причина за УИ са бактериалните инфекции, обикновено бактериите, които откриваме в нашия храносмилателен тракт. Бактериите от Escherichia coli са основният виновник за тях, причинявайки 85% от извънболничните инфекции и 50% от болничните инфекции.

В изключителни случаи гъбичните инфекции и вирусите могат да достигнат до пикочните пътища. Най-честите симптоми на УИ са: парене при уриниране (дизурия), чести позиви за уриниране (полакиурия), внезапно и интензивно желание за уриниране, променен цвят и / или миризма на урината, болка в гърба, треска и кръв в урината (хематурия).

При възрастните хора, диабетици, имуносупресирани лица и деца може да има влошаване на общото състояние, апатия и дори промяна на нивото на съзнание.

Инфекциите на уринарния тракт са резултат от взаимодействието между гостоприемника и причинителя. Тежестта на инфекцията се определя от агресивността на бактериите, причиняващи заболяването, количеството замърсяване и годността на механизмите за отбрана на гостоприемника.

Някои фактори могат да са причина за появата  на сериозни инфекции на пикочните пътища и усложнения, като функционални или анатомични аномалии на пикочната система (обструкция, рефлукс, неврогенни пикочен мехур, уринарна инконтиненция и т.н.), бременност, диабет, напреднала възраст, имуносупресия, скорошна употреба на антибиотици, използване на  катетър, хирургична манипулация на пикочната система, хоспитализация и продължителни симптоми за повече от 7 дни.

Инфекциите на пикочните пътища  могат да се улеснят и от не-добра хидратация, употреба на спермициди и намалени нива на естроген.

Постоянно увреждане на бъбреците. Ако не лекувате УИ, продължителната бъбречна инфекция може да навреди на бъбреците Ви завинаги. Това може да повлияе на функционирането им и да доведе до бъбречна недостатъчност, високо кръвно налягане и други проблеми. Понякога УИ дори може да бъде животозастрашаваща. Ще Ви бъдат предписани антибиотици за лечение на бъбречна инфекция.

УИ и диабет. Жените с това заболяване имат по-висок риск от усложнения при УИ от тези без диабет. Ключът е да се диагностицират и лекуват незабавно УИ, за да се избегнат проблеми като бъбречни инфекции.

УИ и бременност. Тези инфекции са много чести по време на бременност. Ако не се лекуват, те могат да доведат до проблеми както за майката, така и за бебето, увеличавайки риска от раждане на недоносено бебе. Рискът от високо кръвно налягане и анемия също нараства.

Диагнозата трябва да бъде направена от лекар чрез изследване на урината (урина тип I и урокултура) и ако е необходимо, допълнителни лабораторни изследвания.

В случаите на сложни инфекции е необходимо да се извършат радиологични изследвания (ултразвуково и / или томографско), за да се оцени по-добре тежестта и наличието на утежняващи фактори на УИ. Лечението се извършва с антибиотици, които в повечето случаи могат да се прилагат перорално.

Използването на парентерални антибиотици трябва да се извършва в сложни случаи на УИ или когато пероралните антибиотици не са ефективни, обикновено изискващи хоспитализация. Периодът на взимане на антибиотици трябва да се основава на тежестта, достигнатия орган и съществуващите коморбидности.

В определени случаи се изискват хирургични процедури за изчистване на уринарния тракт, дренаж на абсцеса или дори в екстремни случаи отстраняване на бъбрека.

Превенция на уринарните инфекции

  • Грижете се за личната си хигиена;
  • Ходете редовно до тоалетна, задържането на урината е една от честите причини за възникване на УИ;
  • Приемайте повече течности. Чрез водата се изхвърлят много токсини през урината и така се премахват бързо от организма;
  • Внимавайте с алкохолните напитки и кофеина. Те предизвикват обезводняване и в определени случаи могат да предизвикат повторна УИ, ако вече сте имали такава;
  • Доверете се на силата на боровинките. Плодът има доказано благотворна влияние върху отделителната система, благодарение на съдържащите се в тях проантоцианидини.  В 1таблетка ФЕМИНЕЛА® УроФорте се съдържа точната концентрация на активната съставка, която подпомага поддържане здравословното състояние на пикочните пътища.