Мистерията защо уринарните инфекции имат пик през лятото

Тежките инфекции на пикочните пътища се увеличават рязко през лятото, особено сред по-младите жени, сочат последните проучвания. За много малка част от сериозните уринарни инфекции се налага болнично лечение, като жените два пъти по-често биват хоспитализирани в сравнение с мъжете. Изследованията също така показват ясно изразена сезонност при тях с рязко изразен пик през лятото и спадане през зимата, както при мъжете, така и при жените.

Разглеждайки отблизо този сезонен ефект върху заболяванията на уринарния тракт, учените са установили, че летния пик се наблюдава при предимно млади жени под 44 годишна възраст. При по-възрастните жени, както и при мъжете, сезонността не дава такива високи отклонения.

Съществуват няколко теории за причините, поради които уринарните инфекциозни заболявания се срещат по-често през лятото при по-младите жени. Дехидратацията е една от тях, младите хора са склонни по-често да се лишат от прием на течности, когато са навън. Сексуалната активност – друг рисков фактор за заболяванията на уринарния тракт сред жените – също се увеличава през лятото сред по-младите възрастови групи, твърдят изследователите.

Цялостното повишаване на хоспитализираните с уринални инфекции пациенти може да бъде свързано и с увеличаване на резистентните към стандартните антибиотици бактерии, причиняващи тези инфекции. В последните години се увеличава броя на хората, заболели от инфекции на уринарните пътища, които се нуждаят от различни антибиотици, които изискват наблюдение от специалист в болнична обстановка.

Въпреки,че е трудно да се промени тази възходяща тенденция в хоспитализирането на заболели от уринарни инфекции, лекарите са в състояние да намалят летния им пик чрез препоръки за предотвратяване на УИ през лятото насочени към младите жени.

Лечение

Обикновено инфекцията на пикочните пътища се лекува с антибиотици, за да се предотврати разпространението на бактериите в бъбреците. Симптомите на инфекция на пикочния мехур обикновено изчезват в рамките на един до два дни след началото на антибиотиците.

Пациентите, на които се предписват антибиотици, трябва да ги приемат точно според рецептата и не трябва да ги спират, дори и симптомите на инфекцията да са отшумели. Жените с рецидивиращи УИ – което означава, че имат повече от две или три за една година – може да се наложи да приемат антибиотици след сексуална активност, за да предотвратят инфекция. По-дълги курсове на антибиотици или по-силни дози също може да са необходими при хора с рецидивиращи инфекции.

По-тежката инфекция на бъбреците може да изисква болнично лечение. Болничното лечение включва венозно инжектиране на течности и антибиотици.

УПИ при деца могат да бъдат сериозни, защото инфекцията понякога може да повлияе на растежа на бъбреците. Децата, които са имали УИ, може да се нуждаят от допълнителни тестове, за да се уверят, че урината им не се връща обратно в бъбреците.

Предпазване

Начините за предотвратяване на УИ включват пиене на много вода за разреждане на урината и изчистване на бактериите и уриниране преди и след полов акт. Жените, които са преминали през менопаузата, могат да използват естрогенен крем около влагалището, за да намалят риска от инфекции.

Доказано е, че червените боровинки могат да помогнат за предотвратяване на УИ. Червените боровинки съдържат мощни антиоксиданти, наречени проантоцианидини или кондензирани танини, спомагащи за предотвратяването на някои бактерии да залепват за пикочните пътища. Когато бактериите не могат да се придържат, те не могат да причинят инфекция.

ФЕМИНЕЛА® УроФорте  таблетки е хранителна добавка със стандартизиран екстракт от червена боровинка обогатен с витамините C и E. Една филмирана таблетка (= дневната доза) съдържа: Стандартизиран екстракт от червена боровинка – 120 mg, еквивалентни на 36 mg проантоцианидини PAC, Витамин C – 60 mg (75% от препоръчителния дневен прием), Витамин E – 10 mg (83% от препоръчителния дневен прием). Приема се по една таблетка на ден с малко течност по време на хранене.

Поддържайте добра хидратация на организма като пиете 1,5 до 2 литра на ден.