Най-често срещаните причинители на уринарни инфекции

Ако някога сте имали уринарна инфекция, значи познавате агонията и ужасното чувство на парене и болка и непрекъснатите призиви, които Ви карат да се залепите за тоалетната чиния. Една от всеки пет жени се е сблъсквала с тези усещания поне веднъж в живота си. И макар,че мъжете също не са ваксинирани срещу това, тези инфекции се развиват много по-често при жените. Причината е по-късата уретра, която  позволява на бактериите, причиняващи уринарни инфекции, да преминат по-лесно през нея и да нахлуят в пикочния мехур. А това изобщо не е честно.

Ето кои са най-честите причини

за инфекции на пикочните пътища, както и няколко полезни съвета за профилактика.

СЕКС

Сексът е често срещана причина за тези инфекции при жените, защото сексуалният контакт създава условия за навлизане на бактерии в уринарния тракт. По време на секс уретрата влиза в контакт с бактериите от гениталната област и ануса, като им позволява да навлязат в пикочния мехур и дори в бъбреците и да доведат до инфекция. За да намалите риска от инфекция на пикочните пътища, не пропускайте да минете през тоалетната 30 минути преди и след полов акт.

НЕКОНТРОЛИРАН ДИАБЕТ

Когато кръвната захар е висока, тя се отделя чрез урината. Това създава благоприятна среда за свръхрастеж на бактериите и потенциално неблагоприятна ситуация за вас. Може би сте чували мита,че поемането на голямо количество храни, съдържащи захар причинява инфекции на пикочните пътища. Това не е така, освен ако нямате диабет. Консумацията на бързи въглехидрати не може да е причина за уринарна инфекция, а единствено за наднормено тегло.

ЗАДЪРЖАНЕ НА УРИНАТА

Ако трябва да отидете до тоалетна, идете! Задържането на урината за 6 или повече часа води твърде често до уринарна инфекция, тъй като бактериите вливащи се в пикочния мехур ще имат достатъчно време да преодолеят естествените бариери. По време на пътуване например смятате, че е добра идея да продължите да шофирате до следващата голяма бенсиностанция, но направете си услуга и спрете. Допълнително изминатите километри не си струват риска от уринарна инфекция.

ДЕХИДРАТАЦИЯ

Пиенете на достатъчно количество вода не само утолява жаждата ни, но и отблъсква уринарните инфекции по време на горещите летни месеци, когато много от нас не се хидратират достатъчно.Пийте толкова вода, така че урината ви да е прозрачна по всяко време на деня.

КОНТРАЦЕПТИВИ

При приемане на контрацептиви хормоналният баланс на вагината може да се промени, което да довете до уринална инфекция. Използването на диагфрагми за контрол на забременяването, както и на спермициди, също увеличава рисковете от развитие на уринарна инфекция.

„ЖЕНСКИ ПРОДУКТИ“

Дамските превръзки и тампоните са места, където бактериите имат възможността бързо да се развиват. Сменяйте ги често по време на месечния си цикъл, за да предотвратите уринарни и вагинални инфекции. Честата употреба на дезинфекциращи сапуни и вагинални душове води до унищожаване на  микроорганизмите, които нормално обитават интимната зона и по този начин се улеснява развитието на по-патогенни и резистентни бактерии, който причиняват цистит.

КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ

Ако камъните се натрупват в уринарния тракт могат да причинят инфекция на пикочните пътища, тъй като блокирайки го те позволяват на урината да се върне обратно, давайки достатъчно време на бактериите да се размножат.

ПРОБЛЕМИ С ГАСТРО-ИНТЕСТИНАЛНИЯ ТРАКТ

Най-честите бактерии, предизвикващи цистит, са бактерии от храносмилателния тракт, които често се откриват върху вагината  поради анатомичната близост на влагалището и ануса. Храносмилателните проблеми често се дължат или на увеличаване на броя на тези бактерии и/или на появата на по-силно патогенни такива, което от своя страна повишава риска от подането им върху вагината.

БРЕМЕННОСТ

През периода на бременността урината на жените е по- алкална и в нея се отделят по-голямо количество захари, което я превръща в идеалната среда за развитие на бактерии. Хормонът прогестерон, който се увеличава по време на бременност, води до отпускане на мускулатурата на пикочните пътища, което допълнително улеснява проникването на бактерии отвън към пикочния мехур.

Положителният ефект на червената боровинка за поддържане на пикочните пътища здрави е признат от науката и включването на хранителни добавки, съдържащи проантоцианидини (PAC) спомага за предотвратяването на инфекциите на пикочните пътища. Специалната структура на тези PAC действа като бариера пред бактериите. 1 таблетка ФЕМИНЕЛА® УроФорте дневно благоприятства за поддържане здравословното състояние на пикочните пътища, има антиоксидантен ефект и подпомага имунната защита на организма.