Връзката между уринарната инфекция и секса

Един от често срещаните начини жените да получат инфекця на пикочните пътища е като правят секс. Но това не означава, че трябва да се въздържате от сексуални контакти, за да предотвратите появата на инфекции. От тях не са застраховани дори малките деца и бебетата.

Но сексуално активните жени са склонни повече от всеки друг да развиват уринарни инфекции и придружаващите ги неудобни симптоми като болезнено уриниране, коремни спазми и болки в гърба.

Всъщност, жените са 10 пъти по-склонни от мъжете да получат инфекция на пикочните пътища, а една на всеки пет жени ще има такава в даден момент.

Жените са по-податливи към уринарни инфекции, тъй като  начинът, по който тялото на жената е устроено създава перфектни условия за навлизането на бактерии в уринарния тракт.  Уретрата, която представлява тръбата, през която урината излиза от тялото чрез пикочния мехур е по-къса при жените, отколкото при мъжете. Това предоставя възможност по-бързо и по-лесно бактериите да проникнат в пикочния мехур. Не е ясна и причината защо някои жени страдат от често рецидивиращ цистит, една от основните инфекции на уринарния тракт, засягащ пикочния мехур.

Едно още нещо, което увеличава риска на жената да получи уринарна инфекция повече от веднъж: сексуалната активност.

Как е свързан сексът с уринарните инфекции?

Сексът е често срещана причина за тези инфекции при жените, защото сексуалният контакт създава условия за навлизане на бактерии в уринарния тракт. По време на секс уретрата влиза в контакт с бактериите от гениталната област и ануса, като им позволява да навлязат в уретрата, пикочния мехур и дори в бъбреците и да доведат до инфекция.

Всъщност, установено е, че почти 80% от жените в предменопауза с уринарна инфекция са правили секс през последните 24 часа.

Използването на диафрагма за контрол на раждаемостта увеличава риска още повече, тъй като местоположението на диафрагмата не позволява на пикочния мехур да се изпразни напълно, създавайки предпоставки за събирането на урина и бактерии. Използването на спермицид също увеличава риска от уринарна инфекция.

Когато една млада жена започне да прави секс, се увеличава многократно възможността да получи инфекция на пикочните пътища. Тя е изложена на по-висок риск и при секс с нов партньор. Редовният секс увеличава риска от развиване на уринарни инфекции, както и повечето на брой сексуални партньори.

5 начина за предотвратяване на уринарните инфекции, свързани със секс.

Не е нужно да се въздържате от интимни контакти с партньора си, за да предотвратите уринарните инфекции. Ето някои съвета, които можете да следвате, за да сведете до минимум натрупването на бактерии и да намалите риска от развитието на инфекция:

  • Уринирайте преди секс и веднага след това;
  • Почистете гениталните и аналните области преди и след секс;
  • Останете хидратирани и пийте много вода; това ще ви помогне да освободите уринарния тракт от бактериите;
  • Не използвайте диафрагма или спермицид като форма на контрол на раждаемостта;
  • Консумацията на сок от червена боровинка или прием на хранителна добавка от червена боровинка има предпазен ефект.

Мъжете могат също така да развият инфекции на пикочните пътища от сексуален контакт, така че трябва винаги да бъдат сигурни, че внимателно почистват гениталиите си преди и след секс. Използването на презерватив също може да помогне за намаляване на риска на мъжа да получи уринарна инфекция.

Ако забележите симптомите на инфекция на пикочните пътища, незабавно потърсете консултация с вашия лекар. Ако често получавате уринарни инфекции, вашият лекар може да ви предпише антибиотици, които да започнете още при появата на първите признаци. По време на лечението се препоръчва прием на много вода и други течности. От значение е честото ходене по малка нужда. Пикочният мехур не бива да се задържа пълен.