Ползите от кърменето – не само за бебето, но и за майката!

Кърменето е най-естественият начин за хранене на вашето бебче! Чрез кърменето му доставяте не само всички необходими хранителни вещества, но и множество приятни мигове на взаимно усещане и усамотение. И това не е всичко, изследване на Рут Лорънс, професор в медицинския университет в Рочестър доказва, че случаите на пневмония, разболяването от вирусни инфекции, както и диабет тип 1 са много по-малко при кърмените бебета. Освен това кърменето спомага както за здравето на бебето, така и за здравето на майката.  Ето кои са плюсовете за майката от кърменето, на които се обръща по-малко внимание.

Костите на жената заздравяват след кърмене

Анализите на проф. Рут Лорънс сочат, че ползите за майките при кърмене включват намаляване на рисковете от поява на остеопороза след менопауза. А тези, които по време на кърмене чакат следващо бебче, усвояват количествата калций по-ефикасно, което личи няколко месеца след отбиването, защото костите в областта на бедрата и гръбнака стават по-здрави, отколкото преди бременността.

Кърменето предпазва майката от ракови заболявания

Ако все още се чудите дали да изберете продължителното кърмене или не, ето още една причина, за да натежат везните към положителния отговор. Дългият период на кърмене може да намали рисковете за поява на рак на гърдата и яйчниците.

Естественото кърмене е полезно за фигурата

Много e вероятно по време на бременността и след раждането да не сте в особено „добри отношения“ с кантара. Килограмите в повече обаче не трябва да ви подтикват към нискокалорични диети. Кърменето спомага за изгаряне на 500 калории на ден и ускорява възвръщането на килограмите преди бременността. За изгаряне на същите калории са нужни 8-километров крос или разходка дълга поне 11 км.

Кърменето спомага възстановяването на родилката

При кърмене се отделя хормона окситоцин, който спомага за по-бързото възвръщане на обичайния размер на матката (този преди бременността). Намалява се кървенето след раждане, както и рискът от развитие на анемия.

Кърменето подобрява емоционалното здраве

Проучванията показват, че кърмачките са много по-малко податливи на следродилна  депресия, в сравнение с жените, които избират или им се налага да използват адаптирани млека, вместо естественото кърмене.

Кърменето – свободата да храните по всяко време, навсякъде!

Ползите от кърменето са свързани не само със здравето на бебето и майката, те имат и друга, по-практична страна! Майчиното мляко, за разлика от изкуственото, е готово по всяко време. Можете спокойно да излезете навън или да предприемете неочаквано пътуване без никакви грижи за храненето на новия член от семейството. Храната за бебчо е винаги готова и с вас! Не е нужно да я приготвяте, затопляте, купувате. Като стана дума за купуване, няма как да подминем и факта, че кърмата е безплатна. Попитайте ваши познати, които не кърмят колко средства отделят за закупуване на бебешко адаптирано мляко!

С кърмене може да се забави менструацията

Продължителното кърмене забавя овулацията и менструацията, но това не означава, че трябва да се използва като метод срещу забременяване. Не са малко случаите, в които липсата на менструация кара жената да се чувства защитена от следваща бременност, а в действителност се случва точно обратното!  

Освен всичко друго, опитът ви с кърменето е чудесна тема за сближаване с други наскоро родили майки. Да не говорим за невероятната близост, която се създава между вас и вашето дете. Счита се, че тази близост „засажда семенце“ в отношенията между майка и дете и след време от него израства една наистина здрава връзка. Радвайте се на растящото мъниче, откърмено от вас самата, това ще са едни от най-милите ви спомени завинаги!5

Кърмене – 4,03%