Помпите за изцеждане на кърма – какво трябва да знаем?

Кърменето безспорно е най-добрият начин да нахраните своето бебче. Освен това е процесът, който допълнително засилва онази безрезервна връзка между вас. Този период е изключително емоционален и понякога придружен с усещане за страх от наближаващото време за така нареченото „отбиване“. А и понякога се налага кърменето да се случва индиректно, с помощта на помпа. Какви могат да бъдат причините за подобна промяна и какво трябва да се знае за изцеждането? Открийте отговорите на най-задаваните въпроси по темата.

В кои случаи се налага изцеждане вместо кърмене?

Прекратяване на майчинството

Понякога се оказва, че сте незаменима в работата си и работодателят не успява да ви открие заместник за толкова дълго време. А и сега, когато се очаква съкращаването на майчинството да бъде подплатено с допълнителна финансова помощ, броят на майките, които бързо ще се върнат на работа ще се увеличи и много от тях ще се замислят за удобството от изцеждането.

По желание на бебето

Не са малко случаите, в които бебето само отказва да бъде кърмено или пък е невъзможно за него да суче поради заболяване или недоносване.

Недостатъчно количество кърма

Майките, които имат недостиг на кърма, избират удобството на изцеждането с надеждата да се увеличи възможността им за лактация. Има случаи, в които млякото е недостатъчно, но бебето суче добре. Тогава трябва да се увеличи честота на храненията.

Кога изцеждането не е препоръчително?

В първата седмица след раждането. Тогава гърдите може да са препълнени, а чувството е сякаш ще се пръснат. Ако бебето се храни добре, кърменето не трябва да се прекъсва, защото постепенно гърдите сами ще се нагодят според нуждите му.

Кога е най-добро време за изцеждане?

Ако за вас изцеждането е начин за увеличаване на количеството кърма, правете го веднага след хранене. Тогава гърдите ви ще са най-пълни и ще сте подготвени за следващия час за кърмене. Недейте да се притеснявате, ако количеството, което е произвело тялото ви е малко. С времето то ще започне да произвежда повече, но дотогава използвайте помпата по-често.

Колко време продължава изпомпването?

Процесът трябва да се повтаря през 2-3 часа през деня и поне един път през нощта, в случаите, когато бебето не се храни от гърдите. Нощното изпомпване е изключително важно, защото хормонът пролактин, който спомага за произвеждането на млякото, е с по-високи нива през малките часове на нощта.

Каква помпа трябва да се избере?

На пазара се предлагат три основни вида – ръчни, електрически и болничен клас.

Ръчните помпи са в най-достъпния ценови клас. Подходящи си за майките, които биха ги използвали от време на време. За тях е важно да се знае, че те не стимулират производството на кърма. Обикновено са търсени заради практичния си размер и лесната употреба, но продължителната работа с тях може да бъде уморителна.

Електрическите помпи са лесни за употреба, поради липсата от ръчно стимулиране и се предлагат в два варианта – с батерии и с възможност за включване към електрическата мрежа. Подходящи са за жените с ограничено производство на майчино мляко и са предпочитани от тези, които не са постоянно до децата си.

Болничният клас помпи е с много висока цена, затова на някои места се предлагат под наем. Те се използват за стимулиране на кърма, както и когато бебето не може да бъде кърмено по естествения начин дълго време.

Как да се подготвите за работа с помпа?

На първо място е необходимо да се запознаете подробно с уреда като прочетете упътването. Усамотете се на тихо и спокойно място. Важно е, преди да започнете, да сте с добре измити ръце, за да ограничите наличието на бактерии, които могат да останат по зърната и помпата. Поставете гърдата и в частност зърното в указаното място. Започнете с по-силен смукателен режим, до потичане на кърмата. След това превключете на най-комфортната за вас степен. Щом количеството на мляко значително намалее, отново повишете скоростта до следващото ѝ намаляване и постепенно понижавайте интензивността до приключване на процеса. Дори в началото да изпитвате трудност, не се отказвайте, съвсем скоро ще свикнете и процесът няма да ви отнема много време.

Количеството на млякото зависи от много фактори

От значение са: възрастта на бебето, времето от последното изцеждане, коя част на денонощието е, видът на помпата, колко практика имате и разбира се дали сте спокойни или не. Най-голямо количество мляко би трябвало да имате в ранните сутрешни часове, но то не е еднакво за двете гърди. При редовно използване на помпа, кърмата би достигала от 700 мл до литър и малко, в рамките на 24 часа, но толкова голямо количество не може да се очаква да бъде получено още от първия ден.

В комбинация с хранителната добавка Феминела® Хередитум подпомагате поддържането на балансирана микрофлора, която допринася за нормална, дългосрочна лактация и оптимална продължителност на кърменето.