Митовете за цистита – къде е истината?

Поне веднъж в живота си всяка жена се сблъсква с дискомфорта, наречен цистит. Възпалението на пикочните пътища се изразява с парене, болка, невъзможност за уриниране или болезнено такова. Притеснението е, че един обикновен цистит може да се превърне в хроничен проблем, но това също е един от митовете за него, които трябва да се развенчаят. Обявяването на заболяване за хронично може да е доста травмиращо, затова и първият мит, който трябва да бъде разкрит, е за нелечимия цистит:

Хроничният цистит е нелечим

Дали инфекцията цистит ще се превърне в хронично заболяване, зависи от ежедневните навици. Добрата личната хигиена и защитеният сексуален живот са първите мерки, които трябва да се вземат. Допълнително, за да се ограничи появата на цистит, е важно да се избягват резките промени в температурите, провокирани от силните климатици. Хубаво е да се ограничи и употребата на цигари и алкохол, пикантни и кисели храни, както и да се контролира нивото на стрес.

Половите инфекции нямат общо с появата на цистит

Абсолютно грешно! Половите инфекции могат да бъдат едни от активаторите на цистита. Причината е в късата уретра при жените (4-5 см), заради която вагиналната инфекция лесно може да достигне до пикочния мехур и да го възпали. Жените, чиято уретра е по-къса и се намира много близо до входа на вагината, страдат по-често от уринарни инфекции и най-вече цистит.

Лекият цистит не се нуждае от лекуване

Най-честата грешка е да не се вземат мерки и да се неглижира дискомфорта, причинен от цистита. Отлагането подпомага размножаването на бактериите и бързото засилване на възпалението. Дори дразненето да е минимално, консултацията с лекар е необходима, за да се предотвратят нежелани усложнения.

Единствено жените имат цистит

Процентът на мъжете, засегнати от инфекцията е много нисък (около 10%), но това не означава, че тя засяга само жените. При мъжете пренебрегнатият цистит може да доведе до инфектиране на простата (бактериален простатит), затова е препоръчително и за двата пола да уринират след секс. Пишкането за мъжете е важно, защото семенната течност, която иначе остава в пениса, след еякулация, позволява на бактериите лесно да достигнат до уретрата и да я възпалят.  

Дразнене при пишкане = цистит

Парене при уриниране е често оплакване, но не винаги става въпрос за цистит. Причинителите на напрежението могат да бъдат гъбична инфекция, вагинит или инфекция, предадена по полов път.

Инфекцията цистит не засяга определена възраст, затова поддържането на добра хигиена, познаването на навиците на сексуалния партньор и здравословният начин на живот са изключително важни. Появата на цистит в никакъв случай не говори за лоша лична хигиена, затова без притеснение е редно да се потърси лекарска помощ.