Интимна сухота – защо и кога се появява?

Сухотата в интимната област предизвиква дразнещ сърбеж, парене и цялостно неразположение, водещо до нежелание за изпълнение на ежедневните задачи. Това неприятно усещане може да се свързва с различни проблеми, макар повечето жени да го асоциират предимно с настъпването на менопауза. Разпознаването на симптома е първата важна крачка за преодоляването на този проблем. Правилната диагноза е втората. Ето каква може да бъде тя:

Менопауза

Навлизането в менопауза безспорно е един естествен период от живота на жената, който си има и своите положителни страни, свързани с месечния цикъл и всички неудобства, свързани с него. С нейното настъпване обаче не слага край на проблемите в интимната област. Едно от най-често срещаните оплаквания е усещането за сухота, което е много характерно за този период. От него страдат всяка трета жена.

Навлизането в период на менопауза означава, че произвеждането на естроген се забавя като в последствие спира. Това е хормонът, който отговаря за необходимото количество влага, която поддържа вагината здрава. Намаляването му води до недостатъчно овлажняване, което от своя страна причинява изтъняване на стените на вагината, липсата на еластичност и често е причината за неприятни усещания по време на полов акт.

Настъпването на менопаузата може да се предвиди чрез някои нормални симптоми като нередовен цикъл и последващата му загуба. Останалите подсказки за промяната са свързани с поява на топли вълни, промяна в настроенията и тембъра на гласа, както и със съвсем нежелано и неочаквано окосмяване по лицето.

Вагиналната сухота по време на менопауза причинява нежелано раздразнение и дискомфорт и се дължи на специфичния период, през който преминава тялото. Важно е да запазите спокойствие и да предприемете съответни действия – избиране на време за релаксация, промяна на козметиката и разбира се – редовно посещение при личния гинеколог.

Синдром на Сьорген

Това е автоимунно заболяване, което атакува клетките, сред които са и отговорните за овлажняването на вагината. Затова и симптомите са свързани със сухота в очите, устата и интимната област.

Страничен ефект от медикаменти

Някои лекарства, дори такива срещу обикновени настинки и алергии, често са причинители на раздразнение като вагиналната сухота. Антидепресантите също могат да имат страничен ефект, изразяващ се чрез сухота.

Неподходящи козметични продукти

Дразнещо усещане може да се прояви и при прекаляване с интимните душове. Честите и така разтоварващи вани с много пяна също могат да причинят сухота, дразнещо щипане и парене. Същото действие имат и някои сапуни и душ гелове. При подобни оплаквания, се посъветвайте с гинеколога си или сменете сегашните си продукти с по-щадящи.

Емоционален дисбаланс

Прекомерното притеснение, психическото и емоционалното неразположение оказват силно влияние на организма като цяло, но освен това е възможно да се отразят неблагоприятно и на интимното здраве.

Феминела® Хиалсофт спомага за овлажняване на вагиналната лигавица при сухота на влагалището. Тя е подходяща както за жените, преминаващи през менопаузата, така и при останалите важни периоди – след раждане, при кърмене. Препоръчва се и за жени преминали през лъчетерапия и химиотерапия. Облекчава симптомите на сърбеж, напрежение, парене и намалява и дискомфорта при полов акт.