Парещ дискомфорт при уриниране – как да се справим с него?

Водата – знаем колко е полезна, четем постоянно за това, убедили сме се и сами. Диетолозите препоръчват ежедневно да се приемат средно по 1.5 – 2 литра, особено през лятото. Да, обаче това означава по-често пишкане, а в положение, когато всяко ходене по малка нужда ти остава парещ спомен с часове, е не само неприятно, но и адски изнервящо. Може би много често си се успокоявала с думите „сигурно е от обезводняване“ или пък с мисълта, че това се дължи на снощната щура вечер, но паренето при уриниране при жените често е признак за по-сериозен проблем.

Инфекция на уринарния тракт

Тя може да е индикатор за инфекция, обхващаща бъбреците, уретера и пикочния мехур. Уретрата, която е тръбест орган, с дължина достигаща до 30 см, пренася урината от бъбреците до пикочния мехур. Точно затова паренето по време на уриниране означава, че е налична инфекция при органите, които имат връзка с него.

Предава се по полов път

Паренето при уриниране при жените може да бъде белег за наличие на инфекция, предадена по полов път. Гениталните херпеси, гонореята и хламидиите могат да се открият по този симптом, но това е рядкост, тъй като при тях сигналите на тялото не са често срещани и явни. При незащитен полов акт или с повече от един партньор е важно своевременно да се потърси мнението на лекар.

Превантивни мерки

Няколко са нещата, които могат да бъдат в ползва при често парене при уриниране при жените. Спазването им е от особена важност и е най-добре да се превърне в навик. Все пак става въпрос за добро здравословно състояние и интимен комфорт.

  •         Приемането на повече течности – те помагат за бързото изчистване на организма от ненужни вещества, поддържат нормалната работа на уринарния тракт, а и подобряват метаболизма. Затова не оставяй организма без течности;
  •         Пишкане до последната капка – винаги се изпишквай докрай, така ще си сигурна, че си изхвърлила всички ненужни за организма вещества;
  •         Сексуална хигиена – винаги преди и след секс си мий ръцете, както и пишкай след секс, а при възможност и преди това;
  •         Чист цикъл – редовно сменяй тампоните или дамските превръзки.

Паренето при жените при уриниране е симптом, който не трябва да се подминава. Спазването на добра хигиена, контролирането на стреса, здравословният хранителен режим, доброто познаване на сексуалния партньор не са гарант, че няма да се появи парене при уриниране, но пък със сигурност ще намалят възможностите за такава инфекция.