Гъбични инфекции при бременност – защо се появяват толкова често?

Няма жена, която да не се съгласи, че един от най-хубавите периоди в живота е този на бременността. Преди щастливия ден тялото преминава през различни промени, част от които обаче могат да бъдат и неочаквани гъбични инфекции.

Защо се появяват?

Интересен факт е, че най-много гъбични инфекции се наблюдават по време на бременност, както потвърждава Аmerican Pregnancy Association. Но защо точно тогава? Отговорът е доста близък до ума и е от онези малки неща, за които най-вероятно не сте се замисляли. С напредването на бременността тялото преминава през драстични промени, а тези в гениталната област се оказват по-трудни за приемане от организма. Една от тях е повишаването на нивото на захари във вагиналния секрет, от които гъбичките спокойно могат да се хранят. Това може да бъде причина за появата на инфекция, затова колкото и да не ви се иска, старайте се да ограничите сладкото през тези няколко месеца.

Други фактори, отключващи гъбичната инфекция

Разходките в парка под топлите слънчеви лъчи по време на бременността могат да бъдат помрачени заради усещането за парене и сухота. Причините за този дискомфорт не са една и две. Ето кои са най-често срещаните от тях.

  •        Хормоните бушуват

Отпадналостта, рязката промяна на настроението, големият апетит, повишеното потене се дължат на „полудяването“ на хормоните, което пък от своя страна нарушава вагиналния ph баланс. Колкото и незначително да ви се струва някое спонтанно неразположение, обърнете внимание на симптомите.  

Обществени басейни

Предпочели сте да се справите с горещините в хладния басейн? Имайте предвид, че хлорът във водата убива и естествените бактерии във влагалището, затова е нужно да обърнете по-голямо внимание на хигиената след плуване. Гинеколозите препоръчват и да пропускате любимите вани, особено ако обичате ароматните соли.

  •        Горещините

Колкото и леко да сте се облекли, жегите ви карат да се чувствате като с кожух. Използвайте памучни бикини, които не ви запарват, защото гъбичките също обичат жегите, а наличието на допълнителна влажност по повърхността на бельото е повече от благоприятна среда за развитието им.

  •        Сексът

Да, със сигурност интимните нощи с бъдещия татко ви липсват, но сексът с него също може да доведе до гъбична инфекция. При сексуалния контакт и проникването могат да бъдат внесени бактерии във вече по-чувствителната вагина. Дайте свобода на въображението и потърсете нови и вълнуващи начини да се насладите един на друг.

При интимен дискомфорт се консултирайте задължително с гинеколога си. От изключителна важност е гъбичната инфекция да се открие навреме и да бъде излекувана преди насрочения ви термин. Дори никога да не сте страдали от такава, не се притеснявайте, вземете мерки и се наслаждавайте на този сладък период, в очакване на голямата радост.