Стегнати гърди и след раждане

Бременността, раждането и кърменето са едни от специалните моменти в живота на една жена. Заедно с всичките нови емоции и задължения, започват обаче да се прокрадват съмненията относно външния вид. Настъпилите с тялото промени засягат самочувствието и настроението на жената, но време за отчаяние и самосъжаление няма. Нека хвърлим един бърз поглед върху възможностите за възстановяване на гърдите след раждане и кърмене.

Какво предизвиква промяната в гърдите след кърмене?

Гърдите са изградени от мазнини, млечни жлези и колаген. Млечните жлези при забременяване се уголемяват, натрупването на някое и друго кило в повече по време на бременността, също води до увеличаване на мастната тъкан в гърдите и съответно на техния обем. Някои ще кажат: няма нищо лошо в това гърдите да са по-големи. Така е, но в същото време кожата се разпъва, а след приключване на кърменето, гърдите възвръщат предишната си форма, докато кожата, въпреки че е достатъчно еластична, трудно се свива докрай и остава леко отпусната. Как да се противопоставим на този естествен физиологичен процес?

Превантивни мерки

Ако въпроса със стегнатите и добре изглеждащи гърди ви вълнува още преди раждането, със сигурност сте взели мерки, които в последствие ще ви донесат само положителни резултати! На пазара съществува изобилие от продукти за гърди, които са против стрии, увисване и загуба на плътността на кожата. Продуктите могат да се намерят под формата на крем, олио, дори и етерични масла, според предписаните количества. Преди да започнете употребата, на който и да е продукт уверете се, че е подходящ за бременни!

Редуване на топъл и студен душ стяга гърдите

Достатъчно е в рамките на минута-две да се редуват студена и топла струя вода с въртеливи движения на интервали от 10 секунди. Това ще доведе до укрепване на кръвоносните съдове и тъканните клетки. Температурният шок предизвиква свиване на порите, стимулиране на кръвообращението и предава повече енергия на клетката.

Масажирайте гърдите с крем всеки ден

Кожата на гърдите е много чувствителна тъй като няма мастни жлези, които да отделят мастен секрет – себум, който по принцип смазва епидермиса на кожата и предпазва от влагата. Поради тази причина прилагането на масажи с подходящ крем, може да замести донякъде липсата на естествената защита на кожата в тази част от тялото. Самите масажи стягат гърдите. Това действие се засилва, ако ползваните кремове съдържат силиций, екстракти от соя, бръшлян, шапиче, които съдържат вещества, подпомагащи регенерирането на клетките и образуването на нови колагенови влакна.

Изпъчени гърди, прибран корем….

Това е идеално упражнение както за гърдите така и за коремните мускули, които при всички случаи се нуждаят от стягане след една бременност. Добре е тази позиция да ви стане навик, когато сте изправена и седнала. По този начин гърдите печелят и някой сантиметър в повече.

Изберете правилния сутиен

Сутиенът не трябва да е прекалено стегнат, нито хлабав, той трябва просто да поддържа бюста, а не да го притиска. За предпочитане е да е от естествени материи.

Естествено е да кажем и „ДА“ на спорта!

Спортът е един от най-добрите начини за възстановяване на тялото след раждане. Разбира се правилният спорт може да повлияе и върху гърдите. Спортовете, които се препоръчват за стягане на гърдите са плуване и гимнастика. Плуването е спорт, с който се тренират почти всички мускули. Стилът брус оказва най-благоприятно влияние върху гърдите.

Подходяща гимнастика за стягане на бюста

Направете едно след друго няколко лесни упражнения:

  1. Изправете гърба и главата. Хванете ръцете си, сякаш се здрависвате. Вдигнете лактите на височината на гърдите. Упражнете натиск на едната ръка върху другата, задръжте по 20 сек. и повторете 10 пъти.
  2. Сгънете ръцете в лактите, нека лактите следват височината на раменете, след което придвижете лактите в страни, като изпъчите напред гърди. Направете 3 серии по 15 пъти.
  3. Изпънете ръце напред и започнете да правите стегнати ножични движения, около 20 пъти.
  4. Застанете срещу стена с опънати ръце и длани върху стената. Сгънете ръцете в лактите, докато главата ви се приближи към стената, без да измествате стъпалата. Повторете 10 пъти в три серии.

По-малко солено и повече витамин С

Хранителният режим също оказва влияние върху бюста. За да бъде по-стегнат трябва да следвате режим богат на витамин С, който подпомага укрепването на колагеновите влакна, а намаляването на солта се налага, поради факта, че тя вреди на съединителната тъкан.

Навярно се убедихте в това, че почти всичко е във ваши ръце. Нужно е единствено постоянство и желание да обърнете малко повече време и на себе си и външния си вид. Така ще се чувствате винаги във форма и в добро настроение.