Кои храни е добре да се избягват при кърмене

Всяка майка на току-що родено бебе си задава стотици въпроси, натъква се на още толкова съмнения и догадки кое е най-доброто за новороденото. На дневен план задължително стои и въпросът: „Кои храни мога и кои не трябва да си позволявам?“ В желанието си да отстранят и най-малкия риск от дискомфорт на бебето, голяма част от майките спират приема на почти 80% от храните и подправките, които преди раждането са си позволявали. Нищо чудно, като имаме предвид, че никоя майка не би си простила, ако бебешките колики или разстройство се дължат на нея или по-точно на невниманието й към определени храни.

Съществуват ли забранени храни за кърмещите майки?

Специалистите твърдят, че повечето храни могат да се приемат и по време на кърмене, стига да  са в умерени количества. Важно е да се избягват продукти, които съдържат консерванти, подсладители, оцветители, които са вредни по принцип за здравето. Трябва да се внимава с храните, които предизвикват често алергии, а именно: прясно мляко, яйца, риба, соя, ядки, ягоди и други.

Захарта и белтъците в прясното краве мляко създават немалко работа на храносмилателната система. За да бъдат разградени изцяло, е нужно ензимите лактаза и ренин да действат безупречно в организма на майката. Оказва се обаче, че повечето хора след юношеската си възраст започват да усвояват все по-трудно както захарта, така и белтъчините на млякото. Така те преминават директно в кърмата, без да са напълно разградени, а в същото време нежното бебешко стомахче не е готово да ги поеме в този им вид. Резултатът е подуване на коремчето на бебето, газове, спазми, диария.

Това не означава, че кърмещата майка трябва да изключи напълно от менюто си млечните продукти. Все пак за предпочитане са онези млечни продукти, които минават предварително през млечно-кисела ферментация. Такива продукти са киселото мляко, кашкавалът и сиренето, тъй като се усвояват по-лесно от организма.  

Цитрусовите плодове също трябва да се консумират умерено, тъй като причиняват често алергични реакции. Достатъчни са една мандарина на ден или един-два фреша на седмица.

Добре е да се внимава и с дневната доза кафе. Кофеинът може да предизвика проблеми със съня и възбуда при новороденото. Нека не забравяме и още един минус на кафето, зеления и черния чай, а именно че пречат на усвояването на калция в храните.

Шоколадът и  какаото е желателно да се избягват, ако кожата на бебето има характерните за атопичен дерматит прояви.

Известно е, че пчелният мед може да предизвика алергични реакции, но кърмещите майки не трябва да се притесняват от консумацията на мед, тъй като ботулиновите спори и полените се разграждат още в стомаха и не преминават в кърмата.

Кърмещите майки не трябва да се лишават и от порция риба, особено от тези видове риби, които са богати на омега-3 мастни киселини: сафрид, скумрия, треска, пъстърва, сьомга. По-добре е да се избягват големите морски риби, като акула, риба меч и други, тъй като рискът от съдържание на живак в тях е голям, поради замърсяванията в моретата и океаните. Добре е да се ограничи консумацията на морските дарове, най-вече скариди, тъй като често предизвикват алергични реакции.

В заключение

Всяка майка може да се чувства спокойна, ако приема в умерени количества изброените по-горе храни. Кърмата съдържа млечни алвеоли, който подобно на плацентата не позволяват на голяма част от вредителите да преминават в нея.