Как хормоните влияят върху характера, физиката и настроението на жената?

Случва ли ви се да мените често настроението? Толкова често, че смяната на еуфория с липса на интерес към всичко и всички, започва да тежи не само на околните, но и на вас самата? Или пък ви се струва, че похапвате повече от нормалното, но това не ви помага да натрупате мечтаните килограми, които ще ви карат да се чувствате по-женствена. Или напротив? Лишавате се от немалко кулинарни удоволствия в името на добрата и стройна фигура, но резултатите са отчайващи. Възможно е тези чести промени в настроението да се дължат на тяхно величество Хормоните, които определят не само настроението, но и поведението и характера на жената.

Кои хормони са определящи за същността на жената?

Няма как да не започнем списъка с най-женските хормони – естрогените! Естрогените са отговорни за оплождането на яйцеклетката, протичането на бременността и менструалния цикъл, както и разпределянето на мастната тъкан върху бедрата, таза и корема. Естрогените определят типично женските черти в характера и външния вид на жената, предпоставка са не само за женската красота, но и за младостта на кожата. Защитават от остеопороза и намаляват риска от сърдечно-съдови проблеми и артериосклероза.

Когато в тялото се произвеждат по-големи количества естрогени, може да настъпят естетични проблеми, като натрупване на мастна тъкан в областта на бедрата или здравословни – миома на матката. Когато са в по-малки количества, пък предизвикват вагинална сухота, характерна при настъпване на менопауза, остеопороза, поради затрудненото усвояване на калций.

Окситоцин – хормонът на любовта

Окситоцинът се отделя в най-големи количества след раждане, известен е като хормонът на любовта и грижовността. Този хормон кара жената да се чувства добра и щедра, доверява се по-лесно на другите, отдава се на алтруистични чувства. Когато количеството на окситоцин е по-скоро оскъдно, жената се чувства тъжна, раздразнителна, а понякога става дори агресивна.

Тироксин – хормонът на стройната фигура и ума

Отделянето на тироксин в тялото на жената е от значение, за да бъде тялото стройно, движенията сигурни и грациозни, кожата гладка и стегната. Отделянето му в по-големи от нормалното количества води до загрубяване на кожата, и постепенна загуба на женствеността – намаляване на теглото, сърцебиене, проблеми със съня, тревога. От друга страна недостигът на тироксин предизвиква прекалена сънливост, повишаване на телесната маса и отслабване на паметта.  

Тестостерон – какво общо има с жената този мъжки хормон?

Въпреки че тестостеронът се произвежда в малки количества в женския организъм, той е повече от необходим. Определя решителността в характера на жената и интензивността на сексуално желание. При завишени стойности на тестостерон при жената може да се наблюдават типичните за мъжкото телосложение мускули, широки рамене, тесен таз, косопад, нисък тембър, окосмяване на лицето и т.н.

Адреналин – хормонът на стреса

Този хормон се произвежда, когато човек се намира под стрес. Предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, като спомага нахлуването на кръв в главата, по този начин стимулира допълнително мозъчните процеси и човек активира своята смелост или ярост в критични ситуации. При свръх производство на адреналин и неговите производни е възможно да се достигне състояние на свръхвъзбудимост и обратно по-ниските стойности на този хормон води до състояние на сънливост и отпадналост.