Безпроблемно кърмене

Кърменето създава неповторима връзка между майката и детето. Това може да е един от най-вълнуващите и емоционални моменти в живота, но може да се превърне и в истински  кошмар, ако не се полагат необходимите грижи за зърната и гърдите.

Подготовка на зърната за кърмене по време на бременост

Подготовката на зърната е желателно да започне още преди раждането на детето, около 5-6ти месец, когато зърната започнат да се уголемяват, потъмняват и стават свърхчуствителни.  

На първо място препоръчително е да се снабдите с по-удобен сутиен задължително от памучна материя. Освен това бихте могли да започнете подготовката отрано, като сутрин и вечер измивате зърната с топла вода, след което подсушавате добре и масажирате с подходящ крем или олио. Възможно е да започнете масажа още под душа, като извършвате нежни кръгови движения, а след подсушаване продължете масажирането с избрания от вас продукт, с по-лека или по-плътна текстура.

Рагади – какво представляват? Как да се предпазим?

Рагадите са рани, които се образуват по гърдите, най-често около зърната по време на кърмене. Когато рагадите са по-дълбоки могат да предизвикат болка и дори кървене, а това разбира се пречи на самото кърмене. Обикновено причината за поява на рагади е неправилното сучене или техники на кърмене, а понякога и недобра хигиена. Вижте някои полезни съвети в статията ни „Нищо по-лесно от кърменето“.

Ако забележите и най-малка проява на цепнатини върху гърдите, трябва задължително да миете поне два пъти на ден гърдите си със деликатен сапун без миризма, след което да подсушите с мека памучна кърпа, за да не се позволи поява на бактериална инфекция. Ако вашият лекар е предписал лечение с антибиотичен крем, трябва задължително да го спазвате, като преди кърмене отмиете остатъците от крема.

В зависимост от разбиранията на лекаря, ще получите различни съвети. Някои ще ви посъветват да прекъснете кърменето, докато лекувате рагадите, други ще ви кажат, че не трябва в никакъв случай да правите това. При всички случаи е добре доколкото е възможно да оставите гърдите на открито, за да се улесни процеса на оздравяване. Носете задължително памучни сутиени и не използвайте абсорбиращи подплънки за гърди, които могат да задълбочат инфекцията.

Полезни съвети при кърмене:

Ако имате кърма в количества по-големи от необходимото, изцеждайте остатъка, докато не усетите облекчение в гърдите си.  Може да използвате ръчна или електрическа помпа, а някои жени предпочитат дори да изцеждат млякото ръчно. Опитайте различните начини и изберете този, с който се чувствате най-добре. Кърмата в повече може да бъде замразена, тъй като запазва всичките си полезни свойства и използвана, когато е необходимо.

Когато кърмите, поставяйте детето и на двете си гърди. Така хем ще облекчавате и двете гърди, хем детето ще получава най-гъстата и хранителна кърма.

Пийте поне 2 литра вода дневно и се хранете редовно, за да си подсигурявате достатъчно количество кърма. Не се лишавайте от нищо, но все пак вижте „Кои храни е добре да се избягват при кърмене“.

Предпочитайте памучни сутиени.

Не се притеснявайте да кърмите детето си навън, ако е дошло времето за поредната порция мляко.

Ако използвате абсорбиращи подложки в сутиена, нека те да са памучни. При всички случаи ще ви спасят от неловки моменти и нежелана поява на петна по блузите ви.

Няколко удобни пози за по-лесно кърмене

Поза „люлка“ –  главата на бебето е в сгъвката на лакътя ви, като дланта поддържа леко дупето му. При смяна на гърдата се сменя и ръката, с която поддържате детето. За по-голямо удобство може да подложите възглавница под гръбчето на бебето.

„Легнало положение“  – тази поза е особено удобна, ако се чувствате уморена. Достатъчно е да легнете странично, като бебето е с лице към вас. То може да сучи директно от долната гърда или от горната, ако го поставите на подходяща възглавница. За предпочитане е да не заспивате!

„Изправено положение“ – надали ще ви се наложи да използвате често тази поза, имайки предвид че е уморителна за ръцете. Все пак е подходяща в случай, че няма къде да седнете или пък е нужно да успокоите допълнително бебето с леко поклащане. Вземате детето на ръце подобно на поза „люлка“ с тази разлика, че сте изправена.

Поза „конче“- подходяща е, ако имате обилно течение на кърмата, ако бебето се дави при сучене или има анатомичен проблем. За да се чувствате удобно в тази поза, е необходимо да сте в полулегнало положение, краката ви са леко присвити в коленете. Бебето е опряло коремчето си върху вашето тяло, а крачетата му обхващат едно от бедрата ви, така сякаш е яхнало конче. Едната ви ръка го придържа от долната страна, а другата е върху гръбчето му.

Поза „футболна топка“ – важното при тази поза е, че придържате леко с длан главичката на бебето, като я насочвате към гърдата си. Детето е върху възглавница, поставена върху бедрата ви, като крачетата му остават висящи от едната страна на таза ви. Тази поза е подходяща, когато е горещо, тъй като тялото на бебето не е плътно прилепено към вашето тяло.