Предменструален синдром – как може да ни помогне храната?

ПМС – три букви, които само една жена може да разбере защо могат да бъдат причина за поява на гримаса на лицето. Около 85% от дамите са изпитвали поне веднъж това неразположение, както физическо, така и психическо. От 2 до 10% от тях изпитват дискомфорт, който им пречи да извършват ежедневните си задължения. Наблюдава се и хормонален дисбаланс – преди настъпване на менструация нивата на естроген и прогестерон се променят, а това влияе на производството на серотонин (причина за рязката смяна на настронието и поява на  депресия и раздразнителност), на алкално-киселинния баланс (свързан с увеличаването на телото и задържанетона вода), на пролактина (причина за появата на напрежение в гърдите).

На по-голямата част от тези симптоми не може да се полияе напълно, но няколко правила, свързани с хранененето биха могли донякъде да облекчат това състояние.

По-малко сол. Седмица преди очакваната дата на цикъла е желателно да избягваме солените храни като салами, опушени меса и риба, кашкавал и сирена. Успоредно с това може да пием повече зелен чай или запарка от бяла бреза, които имат диуритично действие и помагат за извеждането на излишната вода от организма.

Храни, богати на желязо. Чували сме, че е добре да наблегнем на тези храни, но каква точно е причината? По време на цикъл от тялото на жената се губи известно количество кръв, което е причина за намалените стойности на желязо през този период. Учени са се заели със задачата да установят колкото точно е то? Оказва се, че при всеки милилитър загубена кръв се губят и 0.5 мг желязо. Трудно е да се изчисли какво е общото количество, защото за всяка жена то е строго индивидуално, но варира около 30 и 60 мл на месец. Ако средната стойност в случая е 46 мл, то загубата на желязо е 23 мг месечно. Ако разделим този резултат на 30 дни, ще получим 0.76 мг дневна загуба т.е. именно толкова желязо е желателно да поемаме дневно. В случая е важно да отбележим, че само 10% от желязото в храната всъщност се усвоява от организма. За да се усвоява по-добре то е необходимо да набавяме на организма повече витамин С. Чаша с фреш от цитруси е едно чудесно решение.

Калций и магнезий. Изследвания показват, че приемът им може да намали до голяма степен неприятните усещания, свързани с предменструалния симптом. В най-голямо количество те се съдържат в зеленчуците, ядките и бобовите култури (царевица, риба, смокини, ябълки, орехи, бадеми, кайсии и др).

Храни, намаляващи „глада за сладко“. Намаляването на нивата на серотонин, по време на цикъл са причина да се увеличава необходимостта от консумация на сладко. За да не посягаме към калорични храни, които допълнително могат да доведат до нежелано увеличаване на теглото, може в дните преди менструация да наблегнем на витамин В6 и магнезий, които спомагат за синтеза на серотонин. Можем да си ги набавим чрез зърнените храни, бобовите култури и картофите. Добра алтернатива са и храните, естествен източник на серотонин като домати, авокадо, банан и ананас.