Връзката между здраве и секс при жената

Жените отдавна си извоюваха правото за равенство, дори и превъзходство в сравнение с мъжете, така стъпка по стъпка се „узакони“ и правото им на физическо удоволствие! В същото време обаче, жените сякаш трудно намират равновесие между свръхжелание за сексуално удовлетворение и бездействие.

Проблемът с желанието за сексуален живот обикновено се свързва със сексуална дисфункция, но в действителност в повече от случаите става дума за липса на страст и интимност в отношенията на двойката. За решението на този проблем не съществуват никакви чудотворни лекарства… Жената се нуждае от особено ментално и емоционално обвързване, за да постигне удовлетворение в сексуалния си живот.

Първата стъпка за един по-добър сексуален живот за жената е със сигурност откритостта – свободното говорене и изразяване на личните желания пред партньора. Успее ли жената да постигне подобна откритост във връзката си с мъжа до нея, значи е на път да постигне истинското удовлетворение от сексуалния живот. Когато една двойка говори открито за секс, наяве излизат не само евентуални проблеми и решения, но се заздравяват и емоционалните отношения помежду им. Подобно отношение говори за постигнато доверие, което е втората важна стъпка към истинското сексуално удовлетворение на жената.

Редовният сексуален живот съхранява младостта и здравето

За да запази свежестта и младостта си, кожата на лицето, врата и ръцете се нуждае от повече кислород. Факт е, че по време на секс се засилва кръвообращението, а това води до достигане на повече кислород към кожата.

Сексуалната активност благоприятства и отделянето на пот, като по този начин се  изхвърлят натрупаните в организма токсини.

По време на полов акт се отделят по-големи количества от хормона окситоцин, който предизвиква  понижаване на кръвното налягане. Следователно сексът е и естествена защита срещу високо кръвно налягане и стрес.

Сексът има положителен ефект и върху костната система, тъй като повишава стойностите на тестостерон в организма, а именно този хормон, подобно на калция, е отговорен за здравината на костите.

Проучване, проведено в САЩ пък доказва, че воденето на полов живот два пъти седмично предпазва от настинки, тъй като по време на секс се образуват антитела, които укрепват имунната система и отстраняват симптомите на настинка.

И ако приемем за вярно, че сексът оказва положително влияние върху любовта, а любовта – положително влияние върху здравето, с посочените по-горе примери, можем да приемем за вярно, че сексът и здравето вървят ръка за ръка.  Всъщност не трябва да се съмняваме, че сексът е нужен за доброто ни психическо и физическо състояние.

Кога сексуалното желание намалява

За съжаление съществуват някои физически неразположения, които усложняват сексуалната връзка между двама души. Става дума за вагинални инфекции, нарушения във функционирането на уринарните пътища, вагинална сухота по време на менопауза или след раждане. Всички тези здравословни проблеми водят неизбежно към намаляване на сексуалното желание. В тези случаи задължително трябва да се проведат консултации с гинеколог.

Дори да се наблюдава лек спад в сексуалното желание и самото удоволствие да не достига степента от преди време, не трябва този факт да се приема с тревога и още по-малко с доза стрес! Сексуалното желание е неизбежно свързано с психическото състояние, самоуважението и самочувствието, радостта от живота, и желанието да се търси и намира повече интимност в двойката. А всичко това зависи и от уважението към другия, желанието да даваме, а не само да получаваме.