Ранна менопауза: какви мерки да вземем?

Менопаузата е естествен феномен в живота на жената, който в никакъв случай не трябва да се възприема като болест. Когато менопаузата, обаче, настъпи преди достигането на средна възраст –50 години, е необходимо по-особено отношение.

Преди време в България средната възраст за настъпване на менопауза беше 48-53 години, сега вече се измества към 45 години. Още по-стряскащ е фактът, че нараства и броят на жените с ранна менопауза: жени на възраст около 35-40 годишна възраст. Приблизително 1% от жените под 40 години и 4% от жените навършили 44 години.

 

Кои жени попадат в графата – риск от ранна менопауза

В наше време може да се даде по-ясен отговор какви са причините за нарасналия брой на жените с ранна менопауза. Тя се дължи най-общо казано на стила на живот и определени рискови фактори, сред които е и тютюнопушенето. Не са за подценяване и нарушенията във функционирането на щитовидната жлеза, както и подлагането на изкуствено оплождане (ин витро). Сигнал за настъпване на ранна менопауза са и по-краткотрайните месечни цикли по време на фертилна възраст – с дължина максимум от 24 дни. Що се отнася до фамилната предразположеност, сред най-застрашени са тези, които по майчина линия се наблюдава повторение на ранна менопауза при поне две поколения.

Какво трябва да правим, ако менопаузата настъпи по-рано от очакваното?

По време на менопауза яйчниците спират да функционират, което означава, че спира производството на половите хормони естроген и прогестерон, както и производството на яйцеклетки. Като се има предвид че при настъпване на ранна менопауза остават приблизително още 30-40 години живот, а това е почти половината от животи ни, нормално е да се вземат всички необходими мерки за предпазване на костите от фрактури и други усложнения. Не трябва да се пренебрегва и рискът от сърдечно-съдови заболявания, деградивни заболявания, като Алцхаймер. Проучвания доказват, че при преждевременно настъпване на менопауза се увеличава с 25% рискът от мозъчни аневризми.

Затова съществуват препоръки от Международната асоциация по менопауза, които предвиждат хормонозаместителна терапия, за да се предотвратят усложнения, предизвикани от дисфункцията на яйчниците при преждевременно настъпване на менопаузата. Според тези препоръки се счита, че предписването на хормонална терапия е необходима до достигане на средна възраст, или 50 години, когато обикновено настъпва менопаузата. Възможно е някои жени с ранна менопауза да нямат сериозни оплаквания, в тези случаи трябва да се определи в какво състояние е костната система, за да прецени лекуващият лекар дали е необходим допълнителен прием на витамин D.

Друг проблем, който настъпва при менопауза, за който жените трудно говорят с гинеколога си е спадът на сексуалното желание, това може да се окаже изключително травмиращо на възраст преди средната. Всеки гинеколог би могъл да обясни, че този спад е нещо съвсем естествено и се дължи на хормоналните промени, които настъпват в организма на жената при менопауза. Липсата на сексуално желание може да бъде също следствие от настъпването на вагинална сухота, която предизвиква болка при полов контакт. Един от начините да се противопоставим на това неразположение е употребата на вагинални песари, които имат овлажняващи свойства. Песари Феминела Хиалософт съдържат хиалуронова киселина с овлажняващо и регенериращо тъканта действие.

Екстрактите от горски слез и лечебна лайка успокояват сърбежа, имат антибактериално и противовъзпалително действие, по този начин успяват  да възвърнат усещането за комфорт.

Ранната менопауза не е заболяване, но е състояние на което трябва да се обърне особено внимание и професионалната намеса на гинеколога е задължителна.