Добрите дамски превръзки: как да ги разпознаем?

Въпреки че менструацията все още попада в графата неудобни теми, не можем да отречем, че невероятното откритие – дамски превръзки и надничащата от всеки ъгъл реклама за тях, спомогнаха месечният цикъл на жената да не се възприема като тема табу.

Все още, обаче, в различни култури и религии жената в цикъл се счита, чe е носител на нещо негативно, затова  трябва да бъде„поставена настрана“ или отдалечена докато не отминат „лошите дни“. Не са твърде далеч и времената, когато в страни от Европа жените, работещи във фабрики за консервирано месо и зеленчуци, не е трябвало да се докосват до самите продукти, тъй като в цикъл можели да попречат на процеса на консервация и предизвикат разваляне на продукцията.

По-добрите дамски превръзки!

Немалка част от жените се оплакват от сърбеж и раздразнение в областта на интимните части по време на цикъл. При над 80% от случаите основна причина за това неудобство се явяват дамските превръзки. Усещането за свобода е важно, но сред първите качества, които задължително трябва да характеризират една добра дамска превръзка са способността й за абсорбиране и „дишане“. Тези две условия могат да бъдат изпълнени, ако дамските превръзки са от естествени материи. Изкуствените материи не позволяват на кожата да диша, запотяват кожата и по този начин създават влажна среда, в която бактериите се развиват изключително бързо. Нарушава се естественото pH на влагалището, а това води не просто до сърбеж, предизвикан от алергични реакции, но и до сериозни гъбични инфекции и възпаления.

„Да“ или „Не“ на ароматизираните дамски превръзки

В желанието да създадем „Идеалния“ продукт се стигна и до познатите ни вече ароматизирани дамски превръзки, които от една страна увеличават чувството за комфорт, тъй като отслабват неприятната миризма, от друга страна обаче може да са причина за проява на алергии. Добре е да се прави разлика между ароматизирани дамски превръзки и такива, които съдържат билкови екстракти (например от невен и/или лечебна ружа) с противовъзпалителен и успокояващ ефект.

Превръзките с крилца са предпочитани, тъй като не позволяват протичане на кръвта върху дамското бельо, но при техния директен допир с кожата, може да се засили ефектът на алергичната реакция. Ако се появи подобен тип алергична реакция в областта между краката по време на цикъл, е по-добре да се използват дамски превръзки от естествени материи без крилца.

Честата смяна на дамските превръзки по време на цикъл и поддържането на адекватна хигиена с подходящи интимни сапуни, които не компрометират естественото pH на влагалището по време на менструация, са други две важни правила за защита от кожни раздразнения и инфекции.

Поглед назад – кои са предшествениците на дамските превръзки?

Поради факта, че дамското бельо е сравнително ново изобретение, дамските превръзки също не могат да се похвалят със завидно дълга история. Жените векове наред са носели дълги поли, точно за това не са чувствали необходимостта от допълнително прикритие на интимните части. Според историците на облеклото, дамското долно бельо придобива популярност едва през 700 г., като само 3 от 100 благородни дами са ползвали това нововъведение. Първите образци на долното бельо са представлявали тип колани, закрепени на кръста, за които се прихваща препаска. С появата на долното бельо се появява и нуждата от нещо, което да попива  менструалната течност. Ползвали са се какви ли не подръчно направени средства от вълна, морска гъба, дървесни стърготини, тъкани платове. Става дума за векове назад, когато въпросът за личната хигиена не стои на преден план. Всъщност една голяма част от жените смятали, че кръвта трябва да изтича свободно, така въпросът с удобството на попиващите менструалната течност материали дори не ги е вълнувала.

Съвременните дамски превръзки

За „изобретатели” на съвременните дамски превръзки се считат медицинските сестри, които откриват по-добрата абсорбиращата способност на бинтовете от целулоза и памук в сравнение с обикновения памук. Първите дамски превръзки  навлизат в Европа едва след Втората световна война. Те били изработени от пресован памук, увит в марля, в незавидно големи размери. През 1960 г. дамските превръзки са вече самозалепващи се, което премахва необходимостта от стопирането им със специален колан. След 70-те години от миналия век на пазара са пуснати и първите анатомични превръзки, следващи формите на женското тяло с цел да бъдат възможно най-удобни. В наши дни при производството на продукти за еднократна употреба, болезнен остава въпросът за опазване на околната среда. Така връщайки се към въпроса за по-добрите дамски превръзки, отново предпочитаните са тези от естествени материи: те не само защитават здравето на жената, но и имат и по-малък отрицателен ефект върху околната среда, тъй като са биоразградими.