Сърбеж в интимната област. Може ли да се дължи на стрес?

shutterstock_142814494След като представихме подробно кои са основните причини за вагинални инфекции,  съпроводени със сърбеж, идва ред на една по-малко позната и често пренебрегвана причина: СТРЕСЪТ. Да, стресът за съжаление създава немалко чисто женски проблеми.

Най-общо казано физическият и психически стрес влияе отрицателно върху произвеждането на антитела в организма, което води до намаляване на защитните функции на имунната система. Освен това засяга равновесието във вагиналната екосистема, като отслабва възможността за размножаване на добрите бактерии – лактобацили и дава превес на патогенните микроорганизми.

Вагинален сърбеж и стрес

Когато сме подложени на стрес, рано или късно се появяват инфекции, засягащи различни части на тялото. Тези инфекции се изразяват от обикновени настинки до по-сериозни болести.  

Вагиналният сърбеж в повечето случаи се дължи на гъбични инфекции или алергични реакции. Гъбичките Candida albicans са естествена част от  чревната флора. Тяхното присъствие е напълно безвредно, когато са в оптимални за организма количества. Когато обаче по една или друга причина започнат да се размножават повече от нормалното, настъпва и неприятна вагинална гъбична инфекция, наречена Кандида или Кандидоза. Заедно със сърбежа в интимната област, Кандидата се проявява с парене по време на полов акт, белезникаво течение наподобяващо извара.

Според учени при 6 от 10 случая на гъбични инфекции причината за появата им е именно стресът, съпроводен с неправилен режим на хранене и ползване на бельо от изкуствени материи.

В тези случаи е препоръчително използването на  вагинален разтвор ROSALGIN®, тъй като съдържащият се в него  бензидамин влияе директно върху възпалените тъкани, има бърз противовъзпалителен, обезболяващ и локален антисептичен ефект.

Стресът и вагиналната сухота

Освен в периодите на менопауза и кърмене, вагиналната сухота се проявява и при водене на много стриктни диети, интензивно физическо натоварване в периоди на особен психологически стрес, предизвикан от социални, сантиментални, семейни проблеми и проблеми на работното място. Тези стресови за организма ситуации предизвикват изменения на стойностите на вагиналното pH, което води до намаляване еластичността на тъканите и проява на сърбеж и парене. В подобни случаи неприятното усещане може да се облекчи с естествено овлажняващите влагалището песари Феминела Хиалософт. Благодарение на своите натурални съставки азиатска центела, горски слез, лайка и чаено дърво те действат успокояващо и имат противовъзпалителен и антисептичен ефект.

Сърбежът в интимната област може да се дължи и на невродермит

Невродермитът е известен още като хроничен лишей или сърбящ обрив. Характерна е поява на екзема не само в интимната област, но често и върху ръцете, бедрата, около шията и китките. Все още не е установено със сигурност коя е основната причина за появата на невродермит, но със сигурност състоянията на стрес задълбочават проявата на това заболяване.