Секс по време на менопауза

seks-po-vreme-na-menopauzaПо време на менопауза женското тяло търпи множество физиологични и психични промени, които се отразяват малко или много и върху връзката с партньора. Споделянето за настъпилите промени и някои нови усещания е важен момент за преодоляване на трудностите, които партньорите биха могли да срещнат.  Нужна е искреност и спонтанност, а това засилва още повече емоционалната връзка помежду им.

Менопауза – физиологични промени

По принцип може да се говори, че менопаузата е настъпила, когато в рамките на една година липсва менструация. Този период от живота на жената започва след около петдесет годишна възраст. Много жени усещат симптомите на менопаузата предварително: горещи вълни, нарушен сън, нередовен цикъл. В този случай се говори за перименопауза, която може да продължи приблизително 3 години.

Поради настъпилите хормонални изменения, стените на вагиналната лигавица изтъняват и това често предизвика раздразнения, болка или усещане за некомфорт по-време на секс. Посещението при гинеколог може да ви спести много проблеми, той ще ви даде нужните напътствия за хормонална терапия. За облекчение на симптомите на парене, напрежение и дискомфорт по време на полов акт могат да помогнат и вагиналните песари Феминела Хиалософт. Съдържат хиалуронова киселина  с овлажняващо действие, Centella asiatica с доказано благоприятно действие при тъканна регенерация, горски слез с успокояващо действие, лечебна лайка с антибактериално и противовъзпалително действие и етерично масло от чаено дърво с антисептично и фунгицидно действие.

Упражнения за стягане на перинеума (тъканите между външните полови органи и ануса)

Съществуват различни упражнения за стягане на мускулатурата на влагалището, ануса и уретрата, чието трениране може да увеличи сексуалното удоволствие именно в този деликатен момент от живота на жената.  За подобен тип упражнения за първи път говори сексологът Кегел, затова и са известни още като Упражнения на Кегел.

Направете следния експеримент: прекъснете нарочно уринирането, за да разберете кои точно мускули трябва да активирате. Идеалната тренировка включва десеткратно свиване на мускулите на перинеума за 5 сек., последвано от отпускане за 10 сек. това упражнение трябва да се извършва поне 3 пъти дневно. При редовни тренировки сами ще се убедите, че след около месец ще успявате без особено усилие да увеличите времетраенето на самите тренировки, като в същото време задържате мускулите свити за по-дълго.

Упражненията на Кегел са полезни не само за увеличаване на сексуалното удоволствие, но и помагат особено при оплаквания, свързани с невъзможността да се задържа урината – често срещано състояние при жените над 50 годишна възраст. А самото усещане за ненапълно изпразнен пикочен мехур също води до неползотворен сексуален живот.

Опитайте нещо ново и различно

За да не прекъсне сексуалният живот по време на менопауза, е нужно да имате повече фантазия и желание да опитате нещо различно. Бихте могли да промените позите, като избягвате тези, които безспорно ви създават неприятни усещания. Сексолозите препоръчват и удължаване на еротичните масажи, ласки, използване на лубриканти, както и ползване на съблазняващо интимно бельо. Както виждате не става дума за траур, а за повече фантазия.

Колкото по-често, толкова по-добре

Да, прочели сте правилно. Важно е да продължите нормалния си полов живот, като имате предвид, че честотата е от значение. Половата активност помага на влагалището да съхрани доколкото е възможно своята еластичност. Затова е важно, ако желаете да съхраните своя сексуален живот, да не се оставяте на моментните настроения и да продължите нормалните си отношения с партньора. Необходимо е само да промените някои навици относно начина, по който сте водили полов живот преди настъпването на менопаузата.  Приемете промяната като нова възможност, а не като ограничение или наказание.

Оргазъм по време на менопауза?

Способността да се изпита оргазъм не се изменя по никакъв начин по време на менопауза. Вярно е, че вагината загубва своята еластичност, намалява своята лубрикация, но в същото време клиторът запазва чувствителността си. Важното в случая е да съществува хармония и добър синхрон с партньора за постигане на оргазъм.  

Не забравяйте да обичате себе си и вашето тяло

Във всяка една възраст основно правило, за да се чувствате добре е да обичате себе си и вашето тяло, да живеете спокойно и да приемате промените на тялото ви като нещо съвсем нормално.