Мастит – кaк да си помогнем и да се предпазим?

mastit-kak-da-si-pomognem-i-da-go-razpoznaemЗа да се постави диагноза мастит, е необходима консултация с лекар, който след оглед и палпация на засегнатата гърда да прецени дали са налице необходимите симптоми. (Виж Какво е мастит и как да го разпознаем? ) Ако има усложнения, може да се направи ултразвуково изследване, за да се провери за наличие на абсцес или да се вземе посявка от майчиното мляко. До образуване на абсцес може да се стигне, ако маститът не се лекува и не се вземат необходимите мреки. При подобно събиране на гной в гърдата се налага лечение с антибиотици или хирургична намеса, ако то не помогне. Консултацията с лекар е задължителна, тъй като карцином на млечната жлеза може да се прояви със сходни симптоми.

Кои са рисковите фактори за появата му? Те могат да са от различно естество: наранявания на зърното; ненапълно изпразване на каналите когато детето не суче достатъчно или не се закрепва добре (оставяйки количества кърма, които запушват тъканите); при невъзможност да се формира достатъчно кърма; използването на прекалено тесни сутиени, които пречат на потока на мляко; преумора и стрес; използване само на една позиция за кърмене; предишни случаи на мастит и др.

Рискът от поява на мастит при наскоро родили жени се движи в границите между 20-30%. Най-висок той  е през първите 4 седмици на кърменето (75-95% от случаите), между 12-тата и 16-тата седмица. Освен това често се проявява и когато бебето отказва да суче или се спира кърменето по дадена причина.

Как да се предпазим? Ако има наличие на болки, зачервяване или подуване, е добре да се вземат бързи мерки, преди да се стигне до по-сериозни усложнения. Ето най-важните неща, които е добре да знае всяка кърмеща майка:

  •      желателно да е да сменят  позициите и техниките на кърмене, като то не трябва да бъде преустановявано;
  •      бебето трябва да се следи дали се закрепва добре към гърдата, дали суче ефективно или използва зърното само като биберон;
  •      приемът на повече течности помага на организма да овладее инфекцията (по-ниският прием на течности през зимата е причина за по-честата поява на мастит в този период);
  •      препълването и задържането на кърма е нежелателно;
  •      препоръчва се носенето на подходящи и по-свободни сутиени;
  •      гърдата трябва да бъде максимално изпразнена от кърма (при болка или затруднение може да се постави топла влажна кърпа под гърдата или да се вземе топъл душ преди кърмене).

Полезни съвети. Важно е да се знае, че дори в случаи на мастит, за детето няма риск и кърменето не трябва да бъде преустановявано (инфекцията засяга тъканта на млечните жлези, а не кърмата). Все пак всяка жена може да вземе мерки да облекчи състоянието си и да намали риска от усложнения. Могат да се следват няколко полезни съвета:

  •      жените след менопауза е желателно да се консултират с лекар, защото има риск от поява на хроничен мастит и инфекция на млечните жлези, породена от хормоналните промени в организма (струпване на мъртви клетки и запушване на каналите);
  •      ако кърменето от засегнатата гърда е твърде болезнено, може тя да се изцежда в позиция, която не причинява дискомфорт;
  •      след кърмене на гърдата може да се поставя хладен компрес;
  •      спазването на добра хигиена е необходимост, независимо дали има налице инфекция или не – това важи както за ръцете, за зърната, така и за устата на бебето.

Феминела Хередитум съдържа Lactobacillus fermentum LC40, специфично подбран пробиотик, изолиран от майчиното мляко, който има следното действие: допринася за поддържането на нормалнота микрофлора в майчиното мляко и благоприятства поддържането на нормална лактация за по-дълъг периоди така допринася за оптимална продължителност на кърменето.