Как да изберем добър гинеколог?

kak-da-izberem-dobar-ginekologПосещението на всеки лекарски кабинет е свързано с притеснение, но само една жена може да разбере защо то се удвоява когато става въпрос за преглед при гинеколог. Той е много по-личен, както физически, така и чисто емоционално. Важен е за всяка жена, защото е посредник между нея и нейното интимното здраве и женственост. С този специалист се говори на по-деликатни теми, които често се обсъждат и си остават само между стените на кабинета.

Кога? Препоръчително е да се изгради навик поне веднъж годишно да се посещава гинеколог профилактично. Но в различни периоди от живота на една жена посещенията са задължителни – след появата на първия менструален цикъл, след първите сексуални взаимоотношения и преди взимането на решение за контрацепция, преди и по време на бременност. Желателно е изборът да се направи преди да е налице спешна ситуация, която налага бързи реакции. Тогава вероятността да попаднете на място или лекар, което да ви травмира е по-голямо.

Ако попаднете на истински добър специалист, нашият съвет е да не го сменяте. Но ако още не сте открили такъв, ще се опитаме да ви помогнем като разгледаме плюсовете и минусите на най-често срещаните практики.

Инстинктът. Със сигурност трябва да му се доверите, дори да става въпрос за гинеколог, за когото сте чули много добри отзиви. Ако не се чувствате спокойна и има нещо, което ви притеснява, дори да не може да обясните какво е… сменете го.

Гинекологът на мама. Това е избор, който има свои плюсове и минуси. Естествено е този специалист да ви вдъхва повече доверие, особено, ако става въпрос за първо посещение. Но не и ако подхождате със съмнение, че той ще сподели с майка ви неща, които не искате тя да знае. За да вземе адекватни мерки или да предпише лечение, гинекологът трябва да разполага с точна информация, която понякога касае и сексуалния ви живот. Затова, ако мислите да не споделяте истината по тази причина, по-добре изберете друг специалист.

Гинекологът на приятелка. Ако той е проверен и препоръчан, може дори да ходите заедно, за да намалите още повече притеснението преди влизането в кабинета. Много често изборът на специалист се взима благодарение на този тип препоръка. Ако споделяте изискванията на вашата приятелка и тя се чувства спокойна, то вероятността и при вас да се случи така е голяма.

Мъж или жена? Естествено, това е въпрос на личен избор. По-често младите момичета предпочитат гинекологът им да е жена, като с възрастта полът постепенно става без значение. Дълги години „женските въпроси“  са били забранена зона за мъжете. Първите лекари, които искали да добият опит по време на раждане, дори е трябвало да се преобличат като жени. След като гинекологията става официална медициска специалност, мъжете започват свободно да практикуват, като към днешна дата даже се твърди, че са по-добрите специалисти в областта.

Млад или с опит? Когато си задавате този въпрос, трябва да поставите на везната собствените си изисквания и предпочитания. От една страна годините специализация сблъскват лекаря с много случаи, може би като вашия, и е възможно той много по-лесно, бързо и адекватно да намери решение. Този дългогодишен опит обаче може да бъде и причина гинекологът да не използва по-иновативни методи за лечение. Затова преценете сами какви са и вашите приоритети. Ако тепърва започвате по-активния си сексуален живот, то има възможност един млад гинеколог да е по-запознат с живота и навиците на вашето поколение, да се отнася с повече разбиране… и да има по-малко неодобрение в погледа.

Частен или не? Все по-честа е практиката общопрактикуващите лекари да работят както със здравната каса, така и в свой личен кабинет. Затова този въпрос е по-скоро финансов. Въпреки това могат да се вземат предвид няколко аспекта. Частните кабинети обикновено са оборудвани с модерна технология и апаратура, записаните часове се спазват точно и не се чака излишно дълго, а лекарите имат възможност да ви прегледат по-обстойно. В същото време обаче има честа практика да ви изпишат повече изследвания от необходимото. Те, разбира се, могат да са само от полза, стига да не ви тежат на бюджета и да ви бъдат добре разяснени, за да има смисъл от тях.  

Вие доволни ли сте от вашия гинеколог? Бихте ли го препоръчали на ваша позната?