Профилактика на пикочните пътища

shutterstock_218532802

Уринарните инфекции по правило засягат най-често жените във фертилна възраст и активен полов живот. Всяка година приблизително 10% от жените имат проблеми с уринарните пътища, като най-засегнати се оказват жените на възраст от 16 до 35 години. Все пак не трябва да се считат като чисто женски проблем, тъй като от подобен тип инфекции не са застраховани нито мъжете, нито децата.

Какво представляват уринарните инфекции?

Уринарните инфекции са предизвикани най-често от бактерии, по-рядко от вируси и в извънредни случаи от гъбички. Проявяват се най-често под формата на цистит, уретрит и простатит. При жени във фертилна възраст основна причина за появата на уринарни инфекции е воденето на сексуален живот, от 70 до 90% от случаите проявата им започва ден-два след сексуален акт. За съжаление приблизително в 60% от случаите става дума за рецидивни фоpми или възпаления, които се завръщат до 4 пъти в годината. При мъжете този вид уринарни инфекции се дължат на най-често на функциалонално увреждане на уринарните пътища или анатомична аномалия на генитално-уринарния тракт, а също и ползване на катетър или фамилна обремененост.

Уринарните инфекции при децата са най-често на горните уринарни пътища, дължащи се на  везикоуретерален рефлукс, което означава връщане на урина от пикочния мехур през уретера до пиелокаликсната система на бъбрека.

Кои са най-честите прояви на уринарни инфекции?

Парене, чести призиви за уриниране и често уриниране са първите сигнали, които ясно показват, че нещо не е както трябва. Понякога може да се наблюдава дори промяна на цвета на урината в леко червено. За да се идентифицира най-точно кой е виновникът за уринарните инфекции е най-добре да се направят изследвания на урината. Когато се установи какъв тип бактерии са причина за настъпилите усложнения, лекуващият лекар може да предпише точния антибиотик. Най-често срещаните бактерии са ешехирия коли, клебсиела, ентеробактер, серация.

Профилактика на пикочните пътища

Храните, богати на фибри и хидратацията благоприятства чревната перисталтика и допринася за нормалното освобождаване на организма от фекални бактерии и намаляване на тяхното разпространения, като се има предвид, че те са основна причина за инфекции на пикочните пътища.

Киселинната среда – повишаването на киселинното съдържание в организма чрез определен тип храни спомага за намаляване на pH в урината (това оказва положително влияние, тъй като някои видове бактерии не се развиват при ниски стойности на pH) и затруднява прикрепването на бактериите върху стените на пикочните пътища.

Следователно като превантивна мярка може да счита също и консумирането на храни с по-високо киселинно съдържание ( с остатъци на хлор, форсфор и сяра) и намаляване на алкалните храни (с остатъци на магнезий, натрий и калий).

Кои храни да използваме за профилактика на пикочните пътища?

Бял и ръжен хляб, овесени ядки, ориз, макаронени изделия, бобови култури, немазно свинско, пилешко и телешко месо, риба, зрели сирена и кашкавали, жълтък и сурови ядки. Задължително зеленчуци, богати на витамини, соли и антиоксиданти, като не забравяме магданоза, кервиза, чесъна и лука, тъй като имат силно изразено противовъзпалително и антибактериално действие. Препоръчват се също и поне три плода на ден, като се обърне особено внимание на динята, ананаса, касиса, червените горски плодове и боровинките.

Feminella UroForte съдържа 120 мг екстрат от северноамериканска червена боровинка, еквивалентни на 36 мг проантоцианидини, допринасящи за поддържане на чист уринарен тракт.

Водата -другият природен лечебен дар за профилактика на уринарния тракт

За подобряване функционирането на уринарните пътища и бъбреците и намаляване риска от размножаване на патогенни организми е необходимо да се пият 2 литра вода на ден, като започнем от сутринта, веднага след сън. Водата подпомага пречистването на уринарните пътища по естествен начин, като предизвиква по-често уриниране, съпроводено с изхвърляне на вредните бактерии.