Вагинални течения. Кога можем да сме спокойни и кога не?

vaginalni-techeniq-koga-mojem-da-sme-spokoini-i-koga-neВъв влагалището „живее“ цяла една екосистема, която лесно може да бъде компрометирана при отслабване на имунитета, при редовно водене на полов живот, неправилна интимна хигиена, не е за подценяване дори „близкото съседство“ на влагалището с ануса.

Киселата среда във влагалището – естествена защита от патогенни микроорганизми

Вагиналните стени са покрити с клетки, богати на гликоген, наподобяващ нишесте. При разграждане гликогенът освобождава глюкоза или млечна киселина. Счита се, че вагиналната среда трябва да съдържа единствено млечно-кисели бактерии или Doderlein, а изменението на тази среда е основна причина за предизвикване на вагинални заболявания. В действителност вагиналната среда няма как да бъде еднаква в различните периоди от живота, тъй като съставът й зависи изключително от хормоналното състояние на жената, от възрастта й, от сексуалните й връзки, които влияят директно върху вагиналното pH или върху киселинността във влагалището. (Какво е pH и защо е толкова важно за интимната хигиена?)

Различните нива на вагиналното pH

При новороденото момиче вагиналната среда се отличава с неутрални нива на pH – 7, т.е. средата все още не е киселинна и липсва производство на гликоген. Това се дължи на факта, че вагиналната флора на бебето е все още под влияние на майчините хормони. Нормалната вагинална флора за новороденото се състои от стафилококи, стрептококи, коринебактерии и Ешерихия коли. Определението нормална в случая не е случайно, тъй като наличието на микроорганизми не е задължително да се свързва с някакъв вид заболяване.

По време на пубертета преобладаващи бактерии са вече Lactobacillus, стрептококи стафилококи и Грам-отрицателни анаероби. Лактобацилите предизвикват ферментирането на гликоген и производство на млечна киселина, която помага да се поддържат ниски нива рН, т.е. киселинна среда във влагалището.

След менопаузата рН нивата във влагалището стават отново неутрални и възвръщат стойностите като тези при малките момичета.  

Когато вагиналната среда е киселинна (pH4,0-4,5) по-трудно се размножават болестните микроорганизъм. Все пак този механизъм на самозащита може да бъде много лесно компрометиран.

Кога се увеличава вагиналният секрет?

По време на полов акт се увеличава вагиналният секрет, за да се оптимизира възможността на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката. Семенната течност, която се излива във влагалището, е богата на захари и протеини, т.е. на хранителни вещества, благоприятни за развитието на различни микроорганизми (незадължително вредни, например, пръчиците Doderlein), които обаче нямат участие за изграждането на киселинната среда във влагалището.

Важен обитател във влагалището е бактерията gardnerella, която е безвредна, ако е в оптимални количества. При създаване на условия, водещи до прекомерното й размножаване, може да се предизвиква инфекция, известна под името  Гарднерела вагиналис. Наблюдава се течение с характерна рибна миризма.

Ако имате съмнения, че нещо не е наред с вагиналните течения, най-добрият съвет е да се направи изследване на вагинален и цервикален секрет с помощта на тампон. Не е за препоръчване самолечение с вагинални овули, кремове или антибиотици, тъй като в случай, че те не решат проблема и се наложи след 15 дни все пак да направите нужните изследвания на вагиналните секрети, резултатите няма да са реални, поради предприетото самолечение с антибиотици или други лекарства.

Небезобидните вагинални течения

Вагинални течения с променен цвят, количество, консистенция и неприятен мирис може да са сигнал за по-сериозни болести, предавани обикновено по полов път. Най-често срещани венерически болести са гонорея, сифилис, кандидоза, хламидии, трохомониаза и генитални брадавици.

Докато сифилисът се характеризира с обриви по цялото тяло и симптомите са ясно различими, гонореята – друга сериозна болест, може да доведе до стерилитет, артрит, кожни и сърдечно-съдови заболявания. Протича с поява на гъсто течение, съпроводено с парене, болки при уриниране и по време на менструация.

Трохомониазата се характеризира с жълтеникаво течение с неприятна миризма, съпроводено най-често от парене и болка при полов акт.

Друга неприятна инфекция, предавана по полов път са хламидиите, които протичат с течение, болки при уриниране и болки в корема, възможно е да се появи кървене между менструалните цикли. Позната на всички е гъбичната инфекция – кандидоза, предизвикана от гъбичките Candida albicans. Освен че се предава по полов път, този тип вагинална инфекция може да бъде предизвикана от намален имунитет, прием на антибиотици, употреба на интимни сапуни, нещадящи нормалното Ph на вагиналната флора. Кандидозата се характеризира с плътно и белезникаво на цвят течение, наподобяващо пресечено мляко с неприятна миризма. Може да се усети парене по време на уриниране и болка при полов акт. Гениталните брадавици също предизвикват течение с неприятна миризма, а самите брадавици са малки, разположени в гениталната област на жената и мъжа.

Инфекции, съпроводени с генитални течения, които не се предават по полов път

Гениталните инфекции, съпроводени с течение при младите момичета, все още неводещи полово живот, се дължат най-вече на  стрептококи, ентерококи и бактерии, живеещи в стомашно-чревния тракт, които се активират или придобиват превес над полезните бактерии при отслабен имунитет. Възможно е гениталните инфекции да се предизвикат при недобра хигиена, ползване на неподходящи интимни сапуни, компрометиращи вагиналното pH, както и ползването на обществени тоалетни и басейни.

Какво е характерно за „нормалните“ вагинални течения

В състава на вагиналните течения влизат обикновено следните химически съставки: почти 90% вода, соли, млечна киселина, мастни киселини, въглехидрати, албумин, желязо, витамини, ензими, левкоцити и антитела.

„Нормалните“ вагинални течения, естествени за женския организъм, нямат неприятна миризма, не водят до парене или зачервяване на гениталната област, единственото неприятно усещане е лекото подмокряне. По-обилните вагинални течения се дължат на естественото отделяне на секрет от матката във влагалището. Тези течения могат да са предизвикани с цел подпомагане на сперматозоидите да намерят една „по-гостоприемна“ за тях среда, с други думи казано – по-малко киселинна. За възвръщане на нормалното състояние на вагиналната микрофлора, могат да бъдат използвани вагиналните таблетки Feminella Vagi C®, които поддържат и възстановяват физиологичното рН във влагалището.