Менопауза: физиологични изменения при жените

menopauza-fiziologichni-izmeneniq-pri-jeniteС менопаузата приключва фертилният период в живота на една жена. Менструалният цикъл вече е минало, а това от своя страна води до множество хормонални изменения. Този период обикновено настъпва във възраст от 45 до 55 години.

За начало на менопаузата може да се говори, когато менструацията е спряла за около година. Преди менопаузата е характерен периодът на климактериум – менструалният цикъл е нередовен, може да „изчезне“ за няколко месеца, след което да се появи няколко пъти в един и същ месец. Трае обикновено от 5 до 10 години и се отличава ту с обилно, ту с оскъдно течение.

Причини за измененията през периода на менопауза

По време на климактериума намалява количеството на естрогените – типичните женски хормони, които имат водеща роля за растежа, половото съзряване и плодовитостта на жената.

Този процес продължава дотогава, докато яйчниците не прекъснат напълно производството на естрогени, този момент отбелязва и началото на същинската менопауза, при която менструалният цикъл приключва окончателно.

Стойностите на хормона прогестерон също намаляват, тъй като количествата им са пряко свързани с женския месечен цикъл. Така например, при постоянен месечен цикъл нивото на прогестерон расте през втората половина на цикъла, след овулацията. Ниските нива на прогестерон се свързват с различни симптоми, но е важно да се отбележи, че организмът на всяка жена реагира различно при хормонален дисбаланс.

Основни симптоми при менопауза

Чести прояви при намаляване на количествата естроген и прогестерон в женското тяло са: прилив на горещи вълни, свръхизпотяване, раздразнителност, промяна в настроението, нарастване на апетита, чувство за умора, изменения в половото поведение.

Менопаузата е периодът, в който се наблюдава и намаляване на физиологичните вагинални секрети – причина за настъпване на вагинална сухота, съпроводена от сърбеж и болка при полов акт. Благодарение на своите овлажняващи свойства вагиналните песари Феминела Хиалософт намаляват симптомите на вагинална сухота, а заедно с това и усещането за дискомфорт и напрежение.

Съдържащата се в песарите хиалуронова киселина има овлажняващото действие и подпомага тъканна регенарация. Екстрактите от горски слез и лечебна лайка успокояват сърбежа, имат антибактериално и противовъзпалително действие, по този начин успяват  да възвърнат усещането за комфорт. Етеричното масло от чаено дърво е с антисептично и противогъбично действие. Достатъчно е да се проведе 10 дневен курс на лечение с по 1 вагинална супозитория дневно.

Повече за вагиналните песари Феминела Хиалософт може да научите тук: https://feminella.bg/fhyalosoft/