По-малко познати причини за вагинални инфекции

po-malko-poznati-prichini-za-vaginalni-infekciiПричините за поява на вагинални инфекции не винаги се свързват единствено с безразборни полови контакти и пренебрегване на интимната хигиена. Приемът на някои лекарства, най-вече антибиотици или имуносупресори, както и настъпилите хормонални изменения в организма на жената при бременност, менопауза и употреба на противозачатъчни хапчета, предизвикват изменения във вагиналната флора. Това води до понижаване на естествената имунна защита във вагиналната област, която става по-уязвима при бактериална агресия.

Нормалната вагинална флора се състои от лактобацили, които възпроизвеждат млечна киселина и поддържат ниско вагинално pH 4.0, възпроизвеждат също и H2O2, който е важен антимикробен агент и защитава от инфекции, предизвикани от Escherichia coli, стрептококи и други. Жените с рецидивиращ бактериален вагинит често имат колонии с лактобацили, които не позволяват възпроизвеждането на  H2O2.

Вагинални инфекции при бременност и менопауза

Типичните хормонални промени при бременност и менопауза могат да увеличат честотата на вагиналните инфекции. По време на бременността се увеличават многократно нивата на естроген и прогестерон. По-високото ниво на естроген по време на бременността намалява способността на епителните клетки да потискат размножаването на Candida albicanis и в същото време причинява производство на повече гликоген от вагината, което улеснява растежа на самите гъбички. От друга страна прогестеронът потиска противогъбичната активност на неутрофилите. Затова и нерядко по време на бременност жената може да страда кандидоза.

При най-малко съмнение от гъбична инфекция, бременната жена трябва да уведоми своя гинеколог, който ще вземе проба от вагиналното течение за изследване. След получените резултати ще бъде в състояние да изпише адекватно лечение.

По време на менопаузата е възможна атрофия на вагиналната лигавица, изтъняване на стените и загуба на важни лактобацили, всичко това благоприятства появата на инфекции. В този случай може да се използват вагиналните песари Феминела Хиалософт, които благодарение на своите овлажняващи свойства облекчават симптомите на сърбеж, парене, напрежение или дискомфорт по време на полов акт.