Как да се справим с цистита

kak-da-se-spravim-s-cistitaЦиститът е инфекция на долните пикочни пътища, която се съпровожда с възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Причина за появата на цистит могат да бъдат патогенни бактерии, идващи от фекалиите. Този вид инфекции са едни от най-често срещаните, като се има предвид, че на 1000 души приблизително 5-10 страдат от цистит.

Основни причини за поява на цистит

Най-уязвими са жените, тъй като разстоянието между уретрата и ануса е много по-малко, в сравнение с мъжете. В същото време циститът не подминава и мъжете.

Някои контрацептивни средства, като диафрагма, спирала, спермицидни кремове и гелове водят до изменения на нормалната вагинална флора. Техният инвазивен характер нерядко предизвиква инфекции на пикочните пътища.

Прекомерната употреба на антимикробни средства могат да компрометират естествената вагинална бактериална флора, състояща се от лактобацили. Това води до превес на колонии от уропатогенни бактерии, Ешерихия коли, например.

Не е за подценяване и дефицитът на хормона естроген, след настъпване на менопауза, който води до атрофичен вагинит. Взаимодействието на хормони и бактерии (лактобацили) спомага за поддържането на нормалната киселинност на вагиналното рН между 3,5 и 4,5 при здрави възрастни жени, което ги предпазва от повтарящи се вагинити и инфекции на пикочните пътища.

Появата на цистит може да се дължи и на някои анатомични или функционални нарушения на пикочните пътища, вродени малформации, заболявания на простатата, хирургически намеси на пикочния мехур, незадържане на урина, катетеризация на пикочен мехур, наличие на камъни в пикочния мехур, диабет, СПИН, увреждания на гръбначния стълб.

Симптоми на цистит

  • Често уриниране, но в същото време се отделят съвсем малки количества урина.
  • Затруднено уриниране. Уринирането е бавно и необилно, изисква особено усилие от страна на мускулите или напротив получава се неволно изпускане на урина.
  • Парене и болка по време на уриниране
  • Болезнени спазми, последвани от спешна нужда от уриниране
  • Мътна урина с неприятна миризма
  • В по-тежки случаи присъства гной или кръв в урината.

Понякога циститът не се проявява с тези симптоми, а с висока температура и болки в областта на кръста. Възможно е в този случай да се говори за едно от усложненията на цистит – пиелонефрит. Последствията са сериозни при възрастни и бебета, както и при пациенти с имунен дефицит.

Как да се справим с цистита

Множество съвременни проучвания доказват, че северноамериканската червена боровинка подпомага здравето на пикочните пътища и има благоприятен ефект. Все пак важно е да се знае, че този ефект е възможен при условие, че бъде достигнат дневен прием от 36 mg проантоцианидини (PAC).

Всяка таблетка ФЕМИНЕЛА® УроФорте съдържа точното количество активна съставка за деня, извлечено от екстракт от северноамериканска червена боровинка. ФЕМИНЕЛА® УроФорте е с еднократен дневен прием, разпространява се под формата на таблетки и сироп, подходящ дори за деца над 1 година. ФЕМИНЕЛА® УроФорте може да се използва спокойно и от бременни, кърмачки, подрастващи, мъже и възрастни.