Вагинит и вагиноза – как да ги разпознаем?

vaginoza-i-vaginit

Вагинитът е възпаление на влагалището, дължащо се на изменение на микрофлората или на хормонални причини. Предизвиква обилно вагинално течение, сърбеж и болка.
Съществуват няколко типа вагинит:

  • Бактериална вагиноза, която се появява в резултат на необичайно бързия растеж на един или няколко вида микроорганизми, естествено присъстващи във влагалището.
  • Гъбични инфекции, предизвикани най-често от Кандида албиканс.
  • Трихомоназа, която се предизвиква от паразит и се предава по полов път.
  • Вирусен вагинит.
  • Атрофия на влагалището в резултат на понижаване на естрогена.

Симптоми при вагинит

Основните симптоми при вагинит са: изменение на цвета, миризмата и количеството на отделяния влагалищен секрет, вагинален сърбеж, болка по време на полов акт, болезнено уриниране, вагинално кръвотечение или кървав влагалищен секрет.

В зависимост от симптомите се разграничат и различните видове вагинит:

  • При бактериалната вагиноза секрецията е сиво-бяло с неприятна миризма, често наподобяваща рибна, отчетливо появяваща се след полов акт.
  • Гъбична инфекция – характеризира се със сърбеж, появява се сгъстен като извара секрет.
  • Трихомониаза– предизвиква зеленикаво-жълти, понякога пенести отделяния на секрет от влагалището.

Вагиноза – основни характеристики

Вагинозата е резултат от дисбаланс на микроорганизмите във влагалището. Тя е често срещано заболяване и изисква специализирано лечение, за да не се стигне до хронично състояние. Много важни са микробиологичните изследвания на вагинален секрет и микроскопското изследване на вагинална намазка. Само точната диагноза може да помогне на лекаря да подбере терапията и да постигне нормализацията на сътоянието на вагиналната флора, което е много важно в детеродна възраст.

Какви са най-честите симптоми на бактериалната вагиноза?

Това са увеличено вагинално течение, зачервяване, сърбеж и мирис на риба най-често след сексуален контакт. Течението е сиво-бяло, еднородно и не много обилно. Причинителите са различни бактерии, често в комбинации, които намират благоприятна среда за развитие в условията на по-малък брой лактобацили във влагалището.

Вагинозата се третира с комбинирано лечение и с определени медикаменти. Процесът е сложен и ако след антибиотика не се приложат препарати за нормализиране на вагиналната флора, може да се възвърне болестното състояние. Контролът на лечението се прави в лаборатория след указания и предписания от лекар. Забавянето на лечението на бактериалната вагиноза може да доведе до проблеми при бременност, може да предизвика инфекции при гинекологични процедури и да усложни други заболявания.